dernek kapatma


        DERNEK NASIL FESHEDİLİR/KAPANIR?

Dernekler herhangi bir nedenden dolayı faaliyetlerine devam etmek istemeyebilir ya da çeşitli nedenlerden dolayı dernek tüzel kişiliği devam ettirilemez duruma gelebilir. Bu nedenlerle dernek feshedilmek istenebilir. Yani dernek kapatılabilir. Peki dernek feshi nasıl gerçekleşir? Dernek fesih evrakları hangileridir? Bu yazımızda dernek kapatma (fesih) sürecine değineceğiz.

Derneklerin feshi üç şekilde gerçekleşmektedir:

  • Genel Kurul Kararı İle Fesih,
  • Toplantısız Karar İle Fesih,
  • Mahkeme Kararı İle Fesih.

Şimdi bu üç dernek fesih yöntemini yakından inceleyelim.

      Genel Kurul Kararı İle Fesih

Dernekler genel kurul kararı ile feshedilebilir. Fakat derneğin genel kurul kararı ile fesih olabilmesi için dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda bulunması şarttır. Eğer birinci toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda yönetim ve denetim kurulu asıl üyelerinin en az iki katı dernek üyesi ile fesih için genel kurul toplantısı  yapılabilir. Örneğin 30 üyesi olan ve yönetim kurulu üye sayısı 5, denetim kurulu üye sayısı 3 olan bir dernek genel kurul kararı ile feshedilmek istensin.

Eğer bu dernek ilk toplantıda feshedilmek isteniyorsa en az 30*(2/3)=20 üye ile toplanmalıdır. Fakat ilk toplantıda bu sayıya ulaşılamamışsa ikinci toplantıda en az 2*(5+3)=16 üye ile toplanmalıdır. Fesih için toplantıya katılan üyelerin üçte ikisinin oyu yeterlidir.

Dernek genel kurulda feshedildikten sonra tasfiye tutanağı düzenlenir ve tasfiye kurulu(son yönetim kurulu) derneğin mal varlığı varsa tüzüğünde yazılı yere devreder, yoksa tasfiye tutanağında derneğin mal varlığı olmadığı belirtilir.  

Gerekli evraklar dernek fesih dilekçesi ile birlikte mülki idare amirliğine teslim edilerek derneğin sona ermesi gerçekleştirilir.


Genel kurula göre fesih evrakları için tıklayınız

        Toplantısız Alınan Karar İle Fesih

Dernekler, Türk Medeni Kanunun 76.Maddesi gereğince tüm üyelerinin yazılı katılımı ile fesih kararı alabilir. Fesih için, üyelerin üçte ikisinin fesih kararına katılması yeterlidir. Derneğin mal varlığına dair işlemler için yine tasfiye kurulu oluşturulur ve derneğin tasfiyesi gerçekleştirilir.

Gerekli evraklar ve fesih dilekçesi mülki idare amirliğine teslim edilerek derneğin sona ermesi gerçekleştirilir.


Toplantısız karara göre fesih evrakları için tıklayın

        Mahkeme Kararı İle Fesih

Dernekler mahkeme kararı ile de feshedilebilir.
Bunun için sebep derneğin 2 üst üste defa genel kurulunu yapmaması, derneğin ilk genel kurulunu yapmaması ya  da derneğin amacı dışında faaliyet göstermekten dolayı mahkemeye verilmesi olabilir. 

Dernek için mahkemeden fesih kararı çıktıktan sonra mahkeme tarafından tasfiye kurulu görevlendirilir ve bu kurul derneğin tasfiyesini gerçekleştirir. Tasfiye gerçekleştikten sonra fesih dilekçesi ve diğer fesih evrakları ile mülki idare amirliğine başvuru yapılır.



Bu yazımızda "dernek nasıl feshedilir, diğer bir deyişle dernek nasıl kapatılır?" sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Derneğin fesih süreci  ile ilgili olarak ve ayrıca dernekler hakkında merak ettiğiniz diğer sorularınız için diğer makalelerimizi okuyabilir, soru-cevap bölümümüze yazabilir ve ayrıca Youtube kanalımıza abone olarak bizi takip edebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

    
     


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.