dernek kasası

 



        DERNEK KASASINDA NE KADAR PARA BULUNDURULABİLİR?

Dernekler ihtiyaçları doğrultusunda her zaman banka hesabından para çekemeyebilir ve dernek kasasında belirli bir miktarda para bulundurmak isteyebilirler. Peki bu miktar ne kadar olabilir? Bu miktar aşılabilir mi? Bu yazımızda dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı hakkında konuşacağız.

Bu husus Dernekler Yönetmeliğinin 47. maddesinde şu şekilde belirtilmiştir: "Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları otuz gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar. Ancak, tahsilatı 5.000 Türk Lirasını geçenler, otuz günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayı en geç iki iş günü içinde derneğin banka hesabına yatırırlar. Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir."

Yukarıda belirtilen miktar her yıl İçişleri Bakanlığınca güncellenmektedir. Yıllara göre bakacak olursak,

-2021 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının 5.455,00 TL, 

-2022 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının 7.249,00 TL,

-2023 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının 16.561,00 TL, 

-2024 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının ise 26.242,00 TL olduğu görülmektedir.

Yıllara göre belirlenen bu miktarların üzerindeki dernek gelirleri dernek saymanına otuz gün içerisinde  teslim edilmeli ya da derneğin banka hesabına yatırmalıdır. Ancak derneğin ihtiyaçları doğrultusunda bu miktar yönetim kurulu kararı ile artırılabilir. Yani dernek yönetim kurulu kararı alınırsa  dernek kasasında 30.000 (otuz bin) TL veya daha üzeri bir meblağ da bulundurulabilir.

Bu yazımızda dernek kasasında ne kadar para bulundurulabileceği konusuna değinmeye çalıştık. Bu konu hakkında ve dernekler mevzuatı hakkındaki diğer sorularınız için Soru-Cevap bölümümüze yazabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.