Soru/Cevap


Dernek işlemleri hakkında bu sayfadan sorularınızı sorabilirsiniz. Sorularınız 24 saat içerisinde cevaplandırılır. Sorularınızı bu sayfanın altındaki yorum bölümüne yazın, cevaplayalım.

160 yorum:

  1. Merhaba bir soru sormak istiyorum. Derneğimiz yeni kuruldu ve üye kaydetemek istiyoruz. Ne yapmamız lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle merhaba.Derneğinize üye olmak isteyen kişi öncelikle derneğinize üye olmak için dilekçe yazmalıdır. Siz ise bu dilekçeyi evrak kayıt defterinize kaydetmelisiniz. Eğer kişiyi üye olarak kabul etmek istiyorsanız yönetim kurulu kararı ile kişinin üyeliğini kabul edebilirsiniz. Yönetim kurulu kararı aldıktan sonra kişiyi üye kayıt deft erine kaydetmeli ve DERBİS sistemine kişiyi eklemelisiniz. En sonunda da kişiye üyeliğinin kabul edildiğine dair yazılı olarak bildirim yapmalısınız.

      Sil
  2. Merhaba biz derneği kurduk ama kurarken aydat kısmında bir yanlışlık yaptık yıllık 50 tl tlrine aylık 50 tl yazmisiz ve uyeleride aldık sonradan bunu fark etik dernekler masasında tam yetkili olmadigindan siz üyeleri ekleyin o sıkıntıyı hal ederiz dediler hastalık ortaya girince olay karıştı ne yapmamız lazım.
    Ve ilk karar defterine derviş ifin ilk karar aldık
    Ardından üyelik kayit kararildik
    Ve seçim kararida aldık yanlış yaptığımızdan dolayı bize üzerine çarpı çekip iptal yazın dediler aynısını yaptık şimdide yanlış yapmışsınız diyorlar ne yapmamız lazim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıca tüzüğümüzde öyle yazmasını da istemiyoruz değişsin diyorsanız yapılacak ilk genel kurulda tüzük değişikliği de yapabilirsiniz.Sitemizdeki arama butonuna tüzük yazarsanız tüzük değişikliği ileilgili makalemizi de okuyabilirsiniz.

      Sil
  3. Dernek tüzüğünüzde şöyle bir madde vardır:”Dernek aidatını artırmaya ve azaltmaya genel kurul yetkilidir.” Yapılacak ilk genel kurulda aidatı azaltır ya da artırımımız. Ayrıca üyelerden o kadar aidat almanız şart değil.Eğer diğer üyeleriniz itiraz etmezse aidatı almayabilirsiniz. Bir sıkıntısı olmaz.Yapılacak ilk genel kurulda da aidatı değiştirirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar; kurucu üyeler herhangi bir karar alınmadan dernek karar defterine yazılıyor mu?. Peki yönetim kurulu genel kurul denetim kurulunuda kuruluştan sonra hemen üye defterine yazabilir miyiz nasıl yapmamız gerekiyor yeni kurulan bir dernekte?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derneğin kurucu üyeleri karar almadan dernek üye kayıt defterine kayıt edilebilir. Herhangi bir mahsuru yoktur. Derneğin kurucu üyeleri geçici yönetim kurulu üyeleridir. Derneğin ilk genel kuruluna kadar ise asıl yönetim ve denetim kurulu oluşmamış oluyor. Siz kurucu üyeleri karar almadan, kurucular dışında üye yaptığınız kişileri ise karar alarak üye kayıt defterine kaydediniz. İlk genel kuruldan sonra ise yönetim ve denetim kurulu asil-yedek üyelerini seçebilirsiniz.

      Sil
  5. Merhaba ilk genel kurul toplantısı , olağan genel kurul toplantısı yerine sayılır mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derneğin ilk genel kurul toplantısı olağan toplantı sayılır. İlk toplantıdan sonraki olağan toplantılar dernek tüzüğünde belirtilen zamanda yapılmalıdır. Olağanüstü toplantılar ise farklı zamanlarda yapılabilir.

      Sil
  6. Merhaba; Geçiçi yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımı yapmadan dernek karar defterine derbis şifresi için karar alabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Eğer kuruluş aşamasında dernek tüzüğünüzde geçici yönetim kurulu başkanınızı belirttiyseniz geçici yönetim kurulu başkanınız adına şifre için karar alabilirsiniz. Görev dağılım kararı almanız gerekli değil. Ayrıca yeni dernek kuruluş bildiriminde DERBİS şifresi almaya yetkili geçici yönetim kurulu başkanı diye bir bölüm var. Orada geçici başkan belirtildiği için görev dağılım kararı almaksızın şifre kararı alınabilir.

      Sil
  7. Merhabla; Öncelikle içerikleriniz için çok teşekkür ederim. Bizleri çok bilgilendirdi aklıma takılan bir soru var. Bizler ilk kurulum aşamasındayken geçiçi yönetim kurulu varken ve ya sonrasında genel kuruldan sonra her kararda üyelere toplantı bildirimi yapıp toplantıyla aldığımız kararları karar defterine yazmamış gerekiyor öyleyse bu durumu hızlandıracak daha hızlı karar almamızı sağlayacak bir yol var mı? Örnek olarak kaşe kararı alınırken hızlı bir şekilde karar verilip bunca 15 gün önceden sms veya mail yolu ile üylere bildirip sonra toplantı yapıp toplantıda karar almaktan daha kısa bir yol var mı toplantısız karar var birde onu biliyorum. en kısa yol nedir ne yapılabilinir. Çok garip sorular olarak gelebilir sizlere Yolun çok başındayım ve sizden çok güzel bilgiler edindim. Emeklerinize sağlık. Teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ayrıca teşekkür ederim. En az 15 gün öncesinden üyelere duyuru yapmanız gereken toplantılar sadece genel kurul toplantılarıdır. Yani bütün üyelerin toplandığı toplantıdır. Genel kuruldan 15 gün önce üyelere duyuru yapılmalıdır. Bu doğru. Fakat genel kuruldan sonra derneğin genel işlerini yönetim kurulu yürütür. Yönetim kurulu toplantısı için 15 gün önceden duyuru yapmanız gerekmez. Ne zaman isterseniz yönetim kurulunu toplayabilirsiniz. Geçici yönetim kurulu toplantısı için de 15 gün önceden duyuru yapmanıza gerek yok. Ne zaman toplanmak istenirse toplanır.

      Sil
    2. Şöyle ifade edeyim. Yönetim kurulu toplantısını bakanlar kurulu toplantısı gibi düşünün. Bakanlar Cumhurbaşkanı çağırınca toplanır, kararlar alır. Bakanlar kurulunu yönetim kurulu gibi düşünün. Genel kurulu ise genel seçim gibi düşünün. Seçim yaparken de aylar öncesinden insanlara haber verilir. Genel kurulu da genel seçim gibi düşünün. Ayrıca sorularınızı her zaman sorabilirsiniz. İçeriklerimiz ise hem sitede hem de youtube kanalımızda mevcuttur(https://www.youtube.com/channel/UCPabxvO47KY2CyrLwy0gPPg). Sorularınızın nasıl olduğu da önemli değil.Sorabilirsiniz. Tekrar teşekkür ederim. Dernek çalışmalarınızda başarılar dilerim.

      Sil
  8. Merhabalar, öncelikle çok teşekkür ediyoruz. Çok yararlı bir sayfa ve Youtube kanalınız olmuş. Emeklerinize sağlık. Biz İlk dernek müracaatımızı yaptık. Tarafımıza Kütük numarası ve vergi numarası verilerek kuruluş kaydımız yapıldı. Defterlerimizi aldık (4 adet) ve tasdik edildi. DERBİS şifresi alındı. Şimdi bu aşamadan sonra sırasıyla neler yapmamız gerektiği hakkında çok farklı geri dönütler aldığımız için kafamız çok karıştı.

    Size sormak istediklerimiz.
    1- Dernek gelirlerinin ve olursa bağışların bankaya yatırılacağından (Ek-17) Alındı Belgesi bastırılmasa olur mu? Cezai işlem yapılır mı?
    2- DERBİS kullanımı için geçici yönetim kurulu başkanına; Kullanıcı kodu, şifre ve parola verildi karar defterine kullanımı ile ilgili karar almaya gerek var mı?
    3- Karar defterine 1. genel kurula kadar üye alımla ilgili karar alınması gerek mi.
    ( on kişi toplu karar vb.) yoksa tüzükte yazıldığı gibi karar almadan üye kabul yapılır mı?
    4- Geçici yönetim kurulu Dernek Tüzüğü kabul edildikten sonra mı çalışmaya başlar?
    5- Dernek logosu ve rengi henüz belirlenemedi. Belirlendiği zaman iş ve işlemlerimizde kullanılması izni için ne yapmamız gerek.
    6- Aşağıdaki karar alım sıralaması doğru mudur?

    Tüm dernek kurucuları birlikte 3 ayrı karar alıp, karar defterine yazarak her karar altına kurucular imzası atacak.
    1- Geçici yönetim kurulunun seçilme, görev dağılımı ve görevlerini yazmak. (Tüzük son sayfada yazıldığı gibi) Yukarıdaki 2. Ve 3. Sordukların cevapları evet ise bu karar içinde mi alınmalı.
    2- Mühür ve kaşe yaptırılması ve bu işlemin kim tarafından yaptırılması kararı
    3- Dernek gelirlerinin yatırılması için bankada hesap açılmasına ve para çekme yetkisinin verilmesi kararı.

    Tekrar çok teşekkürler iyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Vildan Hanım öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim. Sizlerden geri dönüşler oldukça bizim de şevkimiz artmaktadır. Tekrar teşekkür ederim. Sorularınızın numara sırasına göre cevaplandırayım dilerseniz.

      Sil
    2. Merhabalar, yeni kurduğumuz dernek hakkında yardımınıza ihtiyaç duyduğum birkaç konu var. Öncelikle dernek karar defterinde toplu karar alınabiliyor mu? Örneğin derneğin ilk kararında; geçici yönetim kurulu görev dağılımı, mühür-kaşe bastırılma kararı, banka hesap açma kararı vb. kararlar aynı gün tarihli karar altına yazılabiliyor mu? yoksa bu bahsettiğim kararların her biri ayrı sayfalarda yazılması mı gerekiyor? Bununla ilgili farklı yorumlar olduğu için size danışmak istedim. Bir diğer konu ise; vergi kimlik numarası ile ilgili. Derneğimiz açıldığında bize verilen vergi kimlik numarası mevcut fakat yine de bununla ilgili karar defterine "Derneğimizin bankacılık işlemlerinin ve diğer işlemlerinin yürütülebilmesi için Vergi Dairesinden vergi kimlik numarası alınmasına ve bu işlemler için dernek yönetim kurulu üyesi …nin yetkili kılınmasına şeklinde karar yazılmalı mı? Son olarak kurduğumuz derneğin yaygınlaşması adına ilgili bir web sitesi oluşturmak istiyorsak bu konuyla ilgili karar defterine bir karar yazmalı mıyız? Desteğiniz için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

      Sil
    3. Öncelikle iyi akşamlar dilerim. Kararlarınızı toplu olarak alabilirsiniz. 2021 sonrası dernekler için ise vergi kimlik numarası otomatik tanımlanıyor. Vergi kimlik numarası size de otomatik tanımlanmış. Herhangi bir karar almanıza gerek bulunmamaktadır. Sormak istediğiniz soruları bu kısımdan her zaman sorabilirsiniz. Derneğiniz hayırlı olsun.

      Sil
    4. Çok teşekkür ediyorum ilginiz ve desteğiniz için :)

      Sil
  9. 1-Dernek bağış ve üye aidatlarınızı banka üzerinden alacaksanız makbuz bastırmanıza gerek yok. Herhangi bir ceza ile karşılaşmazsınız. Size bağış yapanların banka dekontu bağış makbuzu yerine geçer.
    2-Karar defterine DERBİS şifresi ile ilgili bir karar almanız gerekir. Kararın altını 7 kurucu üyeden 4 kişinin imzalaması yeterlidir.
    3-İlk genel kurulun en az 15 gün öncesinden üyelerinizin üyelik kararını almanız yararlı olur. Ayrıca size üye olacak kişiler derneğinize dilekçe ile başvurmalıdır. 10 kişi için toplu üyelik kararı alabilirsiniz. Ancak üyelik kararlarını kişi size müracaat ettikten sonra 30 gün içinde almalısınız. Ayrıca kişiyi üyeliğe kabul ettikten sonra 45 gün içinde DERBİS'e kaydetmelisiniz.
    4-Geçici yönetim kurulu, karar defteriniz onaylandı ise karar alabilir. Tüzüğü beklemeye gerek yoktur.
    5-Dernek logosunu yönetim kurulu kararı ile belirledikten sonra dernek merkezinin bulunduğu ilin Valiliğine bir dilekçe ile müracaat etmelisiniz. Logonuzun uygun olup olmadığına bakıp size dönüş yapacaklardır.
    6-Aldığınız kararların sırası doğrudur. Bu kararları bir sayfaya da alabilirsiniz. Ayrı ayrı da alabilirsiniz. Tercih sizindir.
    Derneğiniz hayırlı olsun. Sorularınızı her zaman buradan sorabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  10. size nasıl teşekkür edeceğim bilemedim...harikasınız kafamdaki tüm soruların yanıtlarını aldım. çok ama çok teşekkürler...daha sorularım olursa çekinmeden yazabilecek cesareti de verdiğiniz için tekrar tekrar teşekkür ediyorum. iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Sorularınızı her zaman sorabilirsiniz. Sivil toplum çalışmalarınızda başarılar dilerim.

      Sil
  11. Merhabalar, sizi tekrar rahatsız ediyorum kusura bakmayınız. Çok farklı cevaplar alınca kafamız karışıyor, birde pandemi sürecini yaşadığımız için ister istemez bazı engellerle karşı karşıya kalıyoruz. Siz bizleri en doğru bilgilerle aydınlatıyorsunuz çok teşekkür ediyorum.

    Karar defterine İlk karar alma ile ilgili bir sorum olacaktı.
    (Karar defterimiz onaylandı.)
    Derneğimiz 17 kurucu üye ile kuruldu.
    İlk kararlarımızı 17 kişi ile mi?
    Yoksa 17’nin yarısı kurucu üye ile mi?
    veya tüzükte de belirttiğimiz geçici yönetim kurulunu oluşturan 7 kişi ile mi karar alınır?
    Sorduğumuz kişilerden farklı cevaplar aldık, sizden hangisi doğru bunu sormak istedim. İyi çalışmalar diliyorum.

    İLK KARAR KONULARI:
    1- Geçici Yönetim Kurulunun seçilmesi ve DERBİS kullanımı yetkisi,
    2- Dernek adına mühür ve kaşe yaptırılması,
    3- Dernek adına bankada hesap açılmasına, 4- Dernek adına web sitesi kurulumu,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Eğer derneğinizin geçici yönetim kurulu tüzükte 7 kişi belirtildi ise en az 4 geçici yönetim kurulu üyesinin imzaları ile kararlarınızı alabilirsiniz. Yönetim kurulu karar konularınızda da herhangi bir yanlışlık göremedim. Şu an bir sıkıntı gözükmüyor Vildan Hanım. Sorularınızı her zaman sorabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

      Sil
  12. Teşekkürler.....iyi çalışmalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  13. iyi günler çok güzel site olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Birkaç sorum olacaktı
    1-)dernek üyelerimize nakdi yardım yapabiliyor muyuz?
    2-)gönüllü çalışanlar maaş alabilir mi?
    3-)denetim kurulu ne kadar zamanda denetleme yapmak zorundadır?
    cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle iyi çalışmalar dileriz Samet Bey. Sorularınızı sırası ile cevaplayacak olursak:
      1-Dernek üyelerinize derneğin amaçları doğrultusunda yardım yapabilirsiniz. Ancak bu yardımın dernek üyeleri için bir kazanca dönüşmemesi gerekmektedir. Bu hususa özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü dernekler kar amacı gütmeyen ve kazanç paylaşımı olmayan kuruluşlardır.
      2-Dernek gönüllü çalışanlarının maaş alması uygun değildir. Ancak dernek maaşlı personel çalıştırabilir.
      3-Denetleme kurulu her sene denetleme yapmalıdır ve dernek iç denetim raporunu düzenleyip imzalayarak denetimini belgelemelidir.

      Sil
  15. Merhaba derneğimizi kurduk ve ilk genel kurulumuzu yaptık yedek üyeler sıralamamız yanlış oldu bunda değişiklik yapabilir miyşz nasıl bir yol izlememiz gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Yedek üyeler sıralaması çok önemli olmamakla birlikte yeni bir genel kurul toplantısı yaparak ya da Türk Medeni Kanununun 76. Maddesine göre tüm üyelerin toplanmaksızın alacağı yazılı bir karar ile tekrar seçim yapabilirsiniz. Şu yazımızdan toplantısız genel kurulun nasıl yapılacağına göz atabilir ve örnek tutanağa ulaşabilirsiniz. https://www.sivildunya.com/2020/03/toplantsz-genel-kurul-nasil-yapilir.html

      Sil
  16. Merhaba 2011 yılından beri faaliyet gösteren derneğimizin, yapılacak olan Olağan Genel Kurulunda tüzüğünü komple değiştirmek istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeli Her bir maddenin eski ve yeni halini yazmalı mıyız? Yoksa sadece yeni tüzüğü genel kurulunun onayını sunmak yeterli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Olağan genel kurulunuzda dernek tüzüğünün tamamında değişiklik yapılması için bir karar alır ve divan tutanağına da bu kararı yazarsanız değişen maddelerin eski ve yeni halini yazmanıza gerek kalmaz. Yeni tüzüğünüzü hazırlar ve seçilen yeni yönetim kuruluna imzalatırsınız. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  17. merhaba
    dernek ve dolayısı ile derbis sisteminde çok acemiyim. şimdi yapacağım işlem;
    genel kurul yapacağım ve başkan dışında tüm herkes değişecek.
    derbiste işlem sırası nasıl olacak,
    sırası ile hangi butonları kullanmam lazım.
    yani kısacası bu derbiste işlem sırası nasıl olacak.
    bilgi veririseniz çok çok sevinirim.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Şu aşamaları takip edebilirsiniz:
      1-Genel kurulu bildirmek için Bildirimler---Genel Kurul Sonuç Bildirimi-- tuşlarını takip edin.
      2-Karşınıza gelen ekrandan, genel kurulun niteliğini(olağan-olağanüstü) genel kurulun tarihini, kaç üyeden kaç kişinin katıldığını belirtin, toplantının ertelenip ertelenmediği seçeneğini işaretleyin. Eğer ikinci toplantıda seçim yapılmışsa "Toplantı Ertelendi mi?" sorusuna "Evet" seçeneğini işaretleyin ve 2. toplantı tarihini yazın. Eğer toplantı ertelenmedi ise "Hayır" seçeneğini işaretleyin ve genel kurul toplantısının tarihini girin.
      3-"Son Genel Kurul Üyeleri Yüklensin mi?" diye bir seçenek çıkacaktır. Bu seçeneği "Hayır" olarak işaretleyin.
      4-Daha sonra sayfanın altındaki üye listesinden, organlara seçilen üyelerin üzerini işaretleyin ve seç tuşuna basın.
      5-Seçilen üyelerin sağ tarafındaki görevi bölümünde seçilen kişinin seçildiği organ türü ve görevini seçin. Örneğin: Yönetim Kurulu-Başkan veya Denetim Kurulu-Yedek üye gibi.
      6-En sonunda "Kaydet" tuşuna basın.

      DERBİS üzerinden genel kurul bildirimi ile ilgili videoyu izlemek için ise
      https://www.youtube.com/watch?v=RHTZ2zOF6TM adresini ziyaret edebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

      Sil
  18. Merhaba dernek olarak isim değişikliği yaptık vergi dairesinden de isim değişikliği oldu fakat bankada hesap açılışında hep eski isim gözüküyor.Böyle bir sorunla karşılaşıyoruz.Nasıl bir yol izlemeliyiz.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Merhaba. Vergi dairesinden isim değişikliği yapıldı ise bankada yeni isim gözükmesi lazım. Çünkü hesap açılışında vergi kimlik numarasına bağlı dernek ismi görülür. Vergi dairesinden vergi kimlik numaranızın ve dernek isminizin yazılı olduğu bir belge isteyin. Ardından dernek hesabınızın olduğu bankaya gidin ve hesabınızın isminin güncellenmesini isteyin. Sorununuz çözülecektir. İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba.bir derneğin üyesiyim dernek fesih edilmiş iyleik kaydım pasifte.ben üyelik kaydımı silmek istiyorum ne yapmam gerekiyor .tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Üyelik kaydınız pasifte durmaya devam eder, DERBİS veri tabanından silinmez. Ancak söz konusu derneğe isteğiniz dışında bir kayıt söz konusu ise Cumhuriyet Savcılığına müracaat etmeniz gerekir.

      Sil
    2. Merhaba durumunuza biçözüm bulabilniz mi. Bende şuan aynı konudan müzdariptim ve kimse net bişey bilmiyor.

      Sil
  21. Merhaba siyasi parti kurma işlemini bitirdikten sonra yapmamız gereken işlemler nelerdir ?

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar kolay gelsin,Tüm yönetim kurulu olarak ,genel kurul sonrası Başkana geniş şekilde yetki verdiğimiz bununda sıkıntı yaratacağı
    Yönetim kurulunca görüşüldü.sorum bu verdiğimiz geniş yetki kararı nasıl değiştirilebilir..ikincisi tüm yönetim kurulu,denetim kurulu başkan dışında istifa ederse dernegin işleyişi izleyeceği yol nasıl olmalıdır.fesih kararını yönetim kurulu olarak alınabilir mi selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Yönetim kurulu başkanına nasıl bir yetki verdiğinizi biraz açabilir misiniz. Zaten yönetim kurulu başkanına tüzük ve yasalara aykırı olarak geniş yetki verilemez. Mesela genel kurulun görevi olan bir yetkiyi verseniz bile bu durum uygun olmaz. Mesela dernek başkanına tüzük değiştirme yetkisi veremezsiniz. Verseniz bile geçersiz olur. Eğer verdiğiniz yetki yasa ve tüzüğe uygunsa yönetim kurulu kararınızı değiştirmeniz de mümkündür. Ayrıca tüm yönetim kurulu istifa ederse Türk Medeni Kanununun 84. maddesi uygulanır.
      TMK 84.madde: "Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle üye tamsayısının yarısının altına düşerse;
      genel kurul, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetim kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya
      çağrılır. Çağrı yapılmazsa, üyelerden birinin istemi üzerine, sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu
      toplantıya çağırmakla görevlendirir."
      İyi çalışmalar dilerim.

      Sil
  23. Merhabalar. İlk defa dernek kuracağım. Derneğin şubesi ve temsilcikleri olacak. İlk Kuruluş için dernek tüzüğünü hazırlarken , şubeli dernek tüzüğü örneği üzerinden tüzüğü hazırlamam mı gerekiyor ? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. İlk kuruluş için şubeli tüzüğü kullanmanız gerekmekte. Derneğiniz şimdiden hayırlı olsun. Dernekler mevzuatı hakkındaki tüm sorularınızı buradan sorabilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  24. merhabalar iyi çalışmalar dilerim bir kaç sorum olcaktı size şimdiden çok teşekkür ederim cevap verceğiniz için
    1.üye kayıt defterinde ve üye lokal kimlik kartında fotograf bulunması zorunlu mu?
    2.üye kaydı için üye olcak kişinin başvuru dilekçesi vermesi ve bu dilekçeye cevaben dilekçe tebliğ etmek zorunlu mu?
    3.95 yılında kurulan dernekte ki üyelerin derbis sistemi çıkmadan önceki dönemde defterde kaydı bulunması ve derbiste olmaması bunun için ne gibi işlem yapmamız gerekiyor. derbis sistemine 2018 oncesi üyeleri üye defterinden kaydedilebilir mi ?
    4.üye lokal kimlik kartlarını teslim edilen kişilerin denetim sırasında bazılarının kimlik kartı yanında olmaz ise ne olur
    5.bir üye yanında herhangi bir misafiri kaç kişi ile sınırlandırma sayısı var mı
    6.lokalde olması gereken yazılar levhalar ve şartlar nelerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar teşekkür ederim. Sorularınızı sırası ile cevaplandıralım:
      1-Evet üye kayıt defteri ve lokal kimlik kartında fotoğraf olmalıdır.
      2-Üye kaydı için üye kayıt dilekçesi, üye kabul kararı ve üyeye tebliğ zorunludur.
      3-DERBİS'e 2018 öncesi üyeleri sonradan kaydedebilirsiniz.
      4-Üye lokal kimlik belgeleri görevlilere sunulamazsa görevlilerin cezai işlem uygulanması için tutanak tutma yetkileri vardır.
      5-Misafir sayısı sınırı olmamakla birlikte bu durum suistimal edilmemelidir. Örneğin 1 kişi üye 10 kişi misafir gibi bir durum olmamalıdır. Çünkü bu şekilde lokal umuma açık yer haline gelmiş olur. Misafirlere misafir kimlik kartı düzenlenmelidir. Aksi taktirde işlem uygulanabilir.
      6-Lokalde bulunması gereken evrakların hangileri olduğuna şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.siviltoplum.gov.tr/ankara/lokallerde-uyulmasi-gereken-hususlar

      Sil
    2. Tebliğ

      İçişleri Bakanlığından:

      Dernekler Tarafından Tutulan Üye Kayıt Defterinde

      Bulunması Gereken Bilgiler ile Bu Defterin

      Şekli Hakkında Tebliğ

      (Tebliğ No: 2006/1)
      Defterin şekli ve doldurulması isteğe bağlı bilgiler

      Madde 6 — Dernekler, bu defteri ekte gösterilen örneğe uygun olarak tutarlar. Ancak, dernek üyelerinin ödedikleri aidat miktarlarının defterin ilgili bölümüne aylık veya yıllık olarak yazılması, açıklama bölümünün doldurulması ve üyelerin vesikalık fotoğraflarının bu deftere yapıştırılması zorunlu değildir. Varsa, üyeliğe giriş aidatları açıklama bölümüne yazılabilir. BU YAZIYA İSTİNAEDEN SORDUM HOCAM FOTOGRAF ZORUNLU DİYORSUNUZ YANİ AYRICA DERBİSE DEFTERDE ESKİ KAYITLI ÜYELERİ KAYDETMENİN HERHANGİ BİR SAKINCASI YOKTUR DİYORSUNUZ doğru mu anladım

      Sil
    3. Siz defter ve lokal kimlik kartında fotoğraf bulunmalı mı demiştiniz. Lokal giriş kartında bulunmalı. Üye kayıt defterinde fotoğraf sorusuna gelince şöyle bir durum var. Tebliğ de sizin dediğiniz husus doğru. Fakat bazı denetim durumlarında bu hususlarda ceza yazılabiliyor ve durumlar mahkemeye taşınabiliyor. Dernekler Kanunu 32/d maddesinden idari para cezası uygulanma durumları olabiliyor. O yüzden ilke olarak deftere ve lokal kimlik kartına fotoğraf yapıştırmanız uygun olacaktır. DERBİS'e kayıt konusunda ise 2018 deki kayıtlar DERBİS'e işlenebilir. Herhangi bir cezaya uğramazsınız. Çünkü DERBİS üye bildirim zorunluluğu son 1 sene içerisinde getirilen bir olay. 2018'de böyle bir zorunluluk olmadığı için ve Dernekler Kanununa bu madde 2018'den sonra eklendiği için siz 2018 kayıtlarınızı rahatlıkla DERBİS2e işleyebilirsniz.

      Sil
    4. çok teşekkür ederim bilgileriniz için. İyi çalışmalar dilerim.

      Sil
    5. Rica ederim. Size de iyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  25. İyi çalışmalar dilerim size sormak istediğim bazı sorular var.Bunlar;
    derneklerde yapılması ve dikkat edilmesi gereken işlemler neler ve bunların lokellerinde yapılması gereken işlemler.(örneğin yıllık beyanname vb) bilmediğimiz şeyler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derneklerde dikkat edilmesi gereken en önemli işlemlerin başında bildirimler gelir. Bu konudaki yazımızı okuyabilirsiniz. Yazı linki: https://www.sivildunya.com/2019/12/dernek-bildirimleri.html
      Lokallerde dikkat edilecek hususlar ile ilgili ise şu yazıyı tavsiye ediyoruz. Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü sitesindeki kurallara şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.siviltoplum.gov.tr/ankara/lokallerde-uyulmasi-gereken-hususlar

      Sil
  26. Merhabalar. İyi çalışmalar. Birçok şehirde sivil toplumla ilişkilere bakan çalışanlardan doğru cevaplar alamıyor, dernek yönetimine dair muhatap bulamıyoruz. Verdiğiniz bilgiler ve sorulara geri dönüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim. Birkaç sorum olacaktı.
    *Dernek için bastırılan ayni yardım teslim belgelerini ,işletme defterine ne şekilde geçirmeliyiz? Zaten dağıtılmak için alınan ürünlerin faturası gidere yansıyor. Bir de bunlar geçirilirse 2 katı olmaz mı?
    *Dernek denetim kurulu başkanının, kendisi istifa etmeden görevini ve üyeliğini sonlandırma hakkımız var mı?
    *İşletme defterine yıl sonunda hesap kapatılırken, dernek kasası (çekilen para) haricinde mevcut banka tutarı da yazılır mı? Beyanname bildiriminde bu bilgiler mevcut fakat o yıl bitimine kadar çekilenler haricinde, mevcut banka tutarını gelir-gider kısmına yazmak gerekiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Öncelikle teveccühleriniz için teşekkür ederiz. Sorularınıza sırası ile cevaplandırmaya çalışalım:
      1-Ayni teslim belgelerini işletme hesabı defterine geçemezsiniz. İşletme hesabı defterine nakdi karşılıkları yazabilirsiniz. Bu nedenle aldığınız faturalar gider olarak işlenir, ayni yardım belgeleri kesilir fakat deftere işlenmez. Ancak şöyle bir şey yapmanız uygun olur: Ayni yardım yapılmak üzere alınan ürünlerin faturasını gider olarak işletme hesabı defterine işlersiniz. Dağıtılmak üzere almış olduğunuz ürünler için de şöyle bir karar alabilirsiniz: "Yardım yapılmak üzere ........ nolu faturalar ile alınan ürünler ihtiyaç sahiplerine ........ nolu ayni yardım teslim belgeleri ile dağıtılmıştır."
      2-Dernek denetim kurulu başkanını tüzüğünüzde bulunan çıkarma sebeplerinden bir veya birkaçına uyuyorsa çıkarabilirsiniz. **Ancak kişi eğer mahkemeye itiraz ederse geri dönme ihtimali vardır. **Çünkü denetim kurulu başkanını derneğin en üst organı olan genel kurul seçer. Genel kuruldan alt bir organ olan yönetim kurulunca görevden çıkarılan denetim kurulu üyesi konuyu mahkemeye taşırsa geri dönme ihtimali bulunmaktadır.
      3-İşletme hesabı defterinin yıl sonunda kapatılması sırasında bankada bulunan para da muhakkak suretle deftere yazılmalıdır ve beyanname ile bildirilmelidir.
      Sivil toplum çalışmalarında başarılar dileriz. Sorularınızı bu bölümden her zaman sorabilirsiniz. Ayrıca Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz. Youtube yorumlar kısmından ilettiğiniz sorularınıza da cevap verilecektir. Saygılarımızla.

      Sil
  27. merhabalar, bir sorum olcaktı birçok yere ve yazılara bakaraktan kafamdaki karışıklığı gideremedim. Bir lokalin geçiçi süreli faaliyetten men cezası alması 1 yılda 3 kez aynı cezadan alması mı yoksa lokalin derneğin kuruluşundan bu zamana kadar 3 sefer aynı cezadan dolayı mi lokal iptali oluyor cevabınız için simdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 yılda 3 kez geçici kapatma alan lokalin ruhsatı iptal olur.

      Sil
  28. Selam Karar defterine karar alabilmek uye için kaç kişi ile karar alabiliyoruz baskan yardımcı vs gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yönetim kurulu asıl üye sayısının yarısından bir fazlası ile karar alabilirsiniz. Örneğin yönetim kurulunuz 5 kişi ise 3 kişi ile karar alabilirsiniz.

      Sil
  29. İyi günler diliyorum alınan normal bir kararın iptali nasıl olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler. Normal bir kararın iptali şöyle olur. Örneğin 22.09.2021 tarihli ve 5 sayılı kararı iptal etmek istiyorsunuz. İptal kararınız ise 22.09.2021 tarihli ve 6 sayılı karar olsun. Kararınız şöyle olmalı: "22.09.2021 tarihli ve 5 sayılı kararımızın iptaline karar verilmiştir." şeklinde olmalıdır.

      Sil
  30. Dernek binamızın adresini dernek başkanı mızın kendisine ait boş mesken yapmak istiyoruz. Babasından kalma. Başka hissedar yok. Burayı ücretsiz olarak dernek binası olarak vermek istiyor. Kira kontratı gerekirmi? Kendisinden meskenimi dernek binası olarak ücretsiz derneğe veriyorum diye bir yazı almamız yeterlimidir.


    İkinci bir soru dernek kuruluş evrakları ile dosyalama için dernekler müdürlüğüne klasör, yarım dosya vb. Malzemelerde müracaat anında götürülüyor.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dernek binanız dernek başkanınızın boş meskeni olabilir. Kira kontratını bedelsiz olarak düzenlemek yeterlidir. Ancak burası bir apartman dairesi ise (müstakil değilse) tüm kat maliklerinden izin alınması gerekir. Bunun için muvaffakatname düzenlemek gerekir. Şu yazımızdan kuruluş belgelerinin neler olduğuna ulaşabilirsiniz: https://www.sivildunya.com/2019/12/dernek-kurulusu-icin-gerekli-belgeler.html

      Sil
  31. Sayfanız çok güzel olmuş, başarılı çalışmalarınızı devamını dilerim. Ben zabıta memuruyum. Dernek başkanlığı yapabilirmiyim. Emekli değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederiz. Zabıta memuru olarak dernek başkanlığı yapabilirsiniz. Herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  32. İyi günler. Normal bir kararın iptali şöyle olur. Örneğin 22.09.2021 tarihli ve 5 sayılı kararı iptal etmek istiyorsunuz. İptal kararınız ise 22.09.2021 tarihli ve 6 sayılı karar olsun. Kararınız şöyle olmalı: "22.09.2021 tarihli ve 5 sayılı kararımızın iptaline karar verilmiştir." şeklinde olmalıdır.

    YanıtlaSil
  33. İyi günler dernek üzerine araç almak istiyoruz.Bağışlarla alınamaz deniyor.Nasıl almalıyız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler dileriz. Bağışlar ile dernek için araç alabilirsiniz. Yönetim kurulu kararı ile alabilirsiniz. Ancak konu ile ilgili olarak dernek üyelerinize bilgi vermek ve geniş katılım ile bu kararı almak isterseniz bu konuyu genel kurulda görüşerek araç alımını o şekilde de yapabilirsiniz.

      Sil
  34. Bilgim dışında Bir derneğe üyelik kaydım yapılmış ve ben bunu yeni öğrendim. E devletim de gözüküyor. Dernek kapatılmış ve üyelik sonlandırılmamış gözüküyor. Öğrenince savcılığa suç duyurusunda bulundum ama bu kaydı nasıl sildireceğimi bilmiyorum.bilgi konusunda yardımcı olabilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. DERBİS'ten üyelik bilgileriniz tamamen silinmiyor pasife alınıyor. Mahkemeden çıkacak kararı beklemeniz ve mahkemeye dernek ile ilgili üyeliğinizin bulunmadığını ispatlamanız gerekmektedir. Bu konu hakkında ise bir avukat ile görüşmeniz size daha sağlıklı bilgiler sunacaktır.

      Sil
  35. Merhabalar,
    E devlet üzerinde bir adet dernek üyeliğim olduğunu öğrendim. 8 yıl önce üye olduğum bilgisi mevcut sitede. Yaklaşık 3 yıl önce de üyelik bitiş tarihi oluşturulmuş ve üyelik durumu pasif üye olarak görünüyor. Bu durumda benim artık bu dernekle bir alakam yoktur diyebilir miyim acaba? Yani pasif üye olduğum için tamamen kaydım silinmiş demek midir? Açıkçası e devlet de böyle bir bilgi görünce şaşırdım. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Evet üyelik kaydınız silinmiş görünüyor. Ancak üyelik kaydınız bilginiz ve rızanız dışında ise savcılığa başvurabilirsiniz. İyi günler dileriz.

      Sil
  36. Cevabınız için çok teşekkürler. Pasif görünen bu üyeliğin e-devletten tamamen silinebilmesi mümkün müdür acaba? Bunun için herhangi bir yere başvurma gerekir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz. E-Devletten tamamen silinmesi mümkün görünmüyor. Ancak önceki yorumda bahsettiğimiz gibi üyelik bilginiz ve rızanız dışındaysa savcılığa başvurabilir ve sorumlular hakkında işlem yaptırabilirsiniz. Böylelikle ilerde yaşayabileceğiniz muhtemel sorunların önüne geçmiş olursunuz.

      Sil
  37. Merhabalar, size bir sorum olacak. Dernek başkanının vefat etmesi veya üyelikten düşmesi halinde derneğin faaliyete devam etmesi için uygulanacak adımlar nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Dernek başkanının vefatı veya üyelikten düşmesi halinde:
      1-Kalan yönetim kurulu üyeleri ile bir karar alınarak yönetim kurulu üyeleri arasından yeni bir başkan seçilir ve yedek yönetim kurulu üyelerinden birisi asıl yönetim kurulu üyeliğine atanır.
      2-Yeni başkan adına DERBİS şifresi kararı alınır ve İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünden yeni başkan adına şifre talep edilir.
      3- Yeni başkan ve yönetim kurulu üyeleri DERBİS ile Organ Değişiklik Bildirimi Bölümünden bildirilir.
      4-Değişiklik bildirim süresi yeni başkan ve yönetimin belirlendiği yönetim kurulu karar tarihinden itibaren 45 gün içinde yapılmalıdır.

      Sil
    2. Teşekkürler. Bir sorum daha olacak bu konu ile ilgili. Yeni başkan seçildikten sonra derneğin aktif olarak katıldığı toplantı ve davetlerle ilgili kurumlara, başkan değişikliğini bildirmemiz gerekir mi, bildirmemiz gerekiyorsa bunu ne zaman ve nasıl yapmalıyız?

      Sil
    3. DERBİS üzerinden bildirim yaptıysanız yasal başka bir zorunluluk yoktur. Ancak devamlı görüştüğünüz bu kurumların bilgi sahibi olması faydanıza olacaktır. Bu kuruluşlara bir yazı ile durumu bildirebilirsiniz.

      Sil
  38. Kaşe ve Mühür yaptırıyoruz. Karar defterine yazdık. Dernek yeni kuruldu gecici yönetim kurulumuz var. Dernek kasasinda para yok. Bu kaşe ve mühürü kendi cebimizden ödeyerek yapıyoruz haliyle. Daha sonra gelir gider defterine bakıp, nereden nasil verdiniz kaşe ve mühür parasını diye sorarlar mi? Gidere bir sey yazmamiz gerekir mi? Yazacaksak dernek kasasinda para yok, sacma olmaz mi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaşe mühür parasını siz cebinizden verdiğinizde ya da veresiye yaptırdığınızda borçlanmış oluyorsunuz. Yani dernek borçlanmış oluyor. Burada herhangi bir sakınca yok. Eğer cebinizden gönüllü olarak yaptırıyor ve harcadığınız parayı geri almak istemiyorsanız o harcamayı giderlere yazmanıza gerek bulunmamakta. Çünkü derneğin kasasından para çıkışı olmuyor. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  39. Merhaba iyi calismalar. Daha önce bu mesajdaki sorumu yazmistim ancak yayinlanmamis tekrar sorayım dedim. Sayfaniz harika gerçekten temel sorularimizin coguna cevap aldik. Elinize sağlık.

    Soruma gelecek olursak; dernegi kurduk. Kapali zarf icinde derbis sifremiz verildi ve kullanima acikti. Bu sifreyi yönetim kurulu gecici baskanina verdiklerini zaten biliyoruz. Haliyle baskana tanimlandigi icin kullanma yetkisi de var. Bunun icin gidip kadar defterine Kendisine verilen derbis sifresini kullanmasi icin XYZ adli gecici yntm krl baskanina yetki verilmiştir diye karar almamiza gerek var mi? cok sacma olmaz mi? daha once benzer bir soru sorulmus karar defterine yazin demissiniz ama mantikli gelmedi tekrar teyit amacli sormak istedim.

    Tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle gecikme için özür dileriz. Sorunuza gelince kaşe mühür parasını siz cebinizden verdiğinizde ya da veresiye yaptırdığınızda borçlanmış oluyorsunuz. Yani dernek borçlanmış oluyor. Burada herhangi bir sakınca yok. Eğer cebinizden gönüllü olarak yaptırıyor ve harcadığınız parayı geri almak istemiyorsanız o harcamayı giderlere yazmanıza gerek bulunmamakta. Çünkü derneğin kasasından para çıkışı olmuyor. Ayrıca geri dönüşleriniz için biz çok teşekkür ederiz. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
    2. İkinci sorunuz hususunda: Tekrar karar almanıza gerek yok.İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  40. Karar defterinde aldığımız kararlarin altina toplantiya katilanlara imza attirdiktan sonra, en altta baskan isim imza dedikten sonra uzerine mühür vurmak gerekiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karalarınıza mühür vurmanıza gerek bulunmamaktadır. İyi çalışmalar dleriz.

      Sil
  41. Biraz konuyla alakalı değil ama geçmişteki parti üyeliğimi nasıl görebilirim veya herhangi bir yerde gözükür mü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E devlet harici herhangi bir yerde gözükür mü

      Sil
    2. Parti üyelik bilgileri üye olduğunuz siyasi partide ve Yargıtay'da tutulur diye düşünmekteyiz. Belki bu kurumlara müracaatta bulunabilirsiniz.

      Sil
  42. Merhaba, dernek kurucu üyeleri aynı ailelerden olur mu? 7 kişi olacak şekilde reşit olan aile fertleri (iki üç aile) ile birleşerek dernek kurulur mu? dernek adresi eşyalı boş olan daire gösterilebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Dernek kurucu üyeleri aynı aileden olabilir. 7 kişi olacak şekilde reşit olan aile fertleri (iki üç aile) ile birleşerek dernek kurabilir. Dernek adresi eşyalı boş olan daire olabilir. Ancak bu daire apartmanda ise apartmanda bulunan diğer daire sahiplerinin oy birliği ile rızası (muvaffakatname) gerekir.

      Sil
  43. Dernekler yıl deviri yaparken kasada en fazla ne kadar miktar olabilir?

    YanıtlaSil
  44. Bu miktar her sene değişmektedir. 2022 yılı için 7.429,00 TL'dir. Bu miktarların güncel haline https://www.siviltoplum.gov.tr/genelgeler adresinden ulaşabilirsiniz. kasada bulundurulabilecek miktarı yönetim kurulu kararı almak suretiyle artırabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  45. dernek tüzük değişikliği ile seçim maddesini 2 seneden 3 seneye çıkarı ve aynı genel kurulda 3 senelik seçim yapıldı. tüzük değişikliği tescil edilmeden 3 senelik seçim yapılabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılabilir. Genel kurul mevzuata uygun yapıldı ise problem yaşamazsınız.

      Sil
  46. dernek kirasını işletme defterinde belirtirken kira elden verildiği için direkt kira gideri olarak yazsak uygun mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dernek kirasını kişinin hesabına göndermeniz uygun olacaktır. Diğer şekilde belgesiz bir ödeme yapılmış olacaktır.

      Sil
  47. Merhaba Derbis Üzerinden Organ Değişikliiği yapmak istedim. Yönetiminden Başkan Yardımcısının istifası üzerine yedekteki kişiyi başkan yardımcısı yapacaktım ama yapacağım kişi Derbis üzerinde yedeklerde kaydı yok.Ne yapmam gerekiyor? Kişiyi Nasıl ekleyebilirim Yedek listeye?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel kurul toplantısı yapmalısınız. Genel kurul toplantısı yapmadan organlarda olmayan bir kişiyi yedek ya da asil yönetim ve denetim kurulu üyesi olarak seçemezsiniz. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  48. Merhaba Derneğimiz yeni kuruldu. Üyelerimizi evrak kayıt defterine ,karar defterine ve üye kayıt defterinden hangisine kayıt yapmalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Kurucu üyelerinizi sadece üye kayıt defterinize kaydetmelisiniz. Sonradan kabul ettiğiniz üyeler için karar defterine karar aldıktan sonra üye kayıt defterine ve DERBİS'e kaydetmelisiniz.

      Sil
  49. Merhaba; Başkanımız ve sekreterimiz istifa etti bundan sonraki yapmamız işlemler nedir. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Yönetim kurulu kararı alarak yedek yönetim kurulu üyelerinden iki kişiyi asıl yönetim kurulu üyesi yapmalısınız. Daha sonra yönetim kurulu başkanını yine aynı kararda kim olacağını belirtmelisiniz. Yeni yönetim kurulu başkanı İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünden şifre talep etmeli ve DERBİS üzerinden "Organ Değişiklik Bildirimi" doldurulmalıdır. Organ değişiklik bildirimi, karar tarihinden itibaren 45 gün içerisinde yapılmalıdır.

      Sil
  50. merhabalar müdürlük derneğimizin adındaki spor kulübü ibaresini kaldırmamızı istiyor ne yapmamız lazım yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüzük değişikliği yapmalısınız. Saygılarımla

      Sil
  51. Merhaba iyi çalışmalar,
    Olağanüstü genel kurul kararı aldık ve üyelere SMS ile bildirdik fakat vazgeçtik 15 gün sonrasını beklemeden olağanüstü genel kurul kararını iptal etmek istiyoruz mümkün müdür?

    Eğer olağanüstü genel kurulu iptal edemezsek ve cogunluk sağlanamazsa belirttiğimiz erteleme tarihinde de cogunluk sağlanamazsa (5+3) x 2 16 +1 kişi olmazsa yani, cünkü zaten toplam 16 üyemiz var. O zaman 2. toplantıyı da yapamıcaz anlamına gelir? O durumda hangi tarihe ve nasıl bi kararla erteleyebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Toplantı kararınızı karar alıp üyelerinize tekrar duyurmak suretiyle iptal etmeniz mümkündür. Ertelendiği tarihi de en az 15 gün öncesinden duyurmanız gerekmektedir. Bu şartlarda tarihi belirleyebilirsiniz. Toplanmada zorluk yaşıyorsanız size toplantısız genel kurul yapabilirsiniz. Bilgi için şu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. https://www.sivildunya.com/2020/03/toplantsz-genel-kurul-nasil-yapilir.html

      Sil
  52. MERHABA iyi çalışmalar geçici yönetim kurulu 7 üye olarak başladık genel kurul toplantımız olacak tüzüğümüzün Madde 11-de Yönetim Kurulu, Beş (5) asıl ve Beş (5) yedek üye olarak genel kurulca seçilir. yönetim kurulunu bu maddeye göre mi seçeceğiz yoksa 7 üye seçeceğiz bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Tüzüğünüzde yönetim kurulunuzun 5 asıl 5 yedek üyeden oluştuğu belirtilmiş. Bu nedenle 5 asıl 5 yedek yönetim kurulu üyesi seçmeniz gerekir. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  53. Merhaba öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ederim tüzügümüzde yönetim kurulu 5 asil diye yazıyor genel kurul toplantısı yaptık derbise işlediğim yönetim kurulu en az 7 kişi diyor yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teveccühünüz için teşekkür ederiz. İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü ile irtibata geçerek DERBİS'teki yönetim kurulu sayınızı değiştirtmeniz gerekiyor. Sorun düzelecektir.

      Sil
  54. Bir üyemiz yönetim kurulu başkanı olduğum derneğimizden e devlet üzerinde istifa etmiş.istifa bilgilerini nasıl öğrenebilirim.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DERBİS Üye işlemlerine girin ekranın üst kısmında e-devlet üzerinden istifaları görebilirsiniz.

      Sil
  55. Merhaba şöyle bir sorum olacak derneğimiz fakir ailelere nakdi para yardımı yapıyor bazı zamanlarda bunları ayni yardım makbuzuyla yapıyor bu makbuzları işletme defterinin gider kısmına işleyebilir miyiz sonuçta bankadan çektiğimiz parayı veriyouz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişilere para olarak veriyorsanız ayni yardım makbuzu uygun değildir. Gider makbuzu kullanmalısınız. Eğer kişilere bir ürün alıp veriyorsanız ayni yardım makbuzu kullanırsınız. Mesela pirinç,şeker vb. gibi. Bu aldığınız ürünleri ayni yardım makbuzuyla teslim edersiniz gider olarak da aldığınız ürünlerin faturasını işlersiniz.

      Sil
  56. Merhaba derneğimiz yurt dışına (suriye) 'ye dernek başkanımız ve yönetim kurulumuzdan bazıları gıda ve nakit yardımında bulunmak istiyorlar bunda nasıl bir yol izlemeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Yurt dışına yardım yapmak için öncelikle yönetim kurulu karar almalısınız. Daha sonra DERBİS üzerinden Yurt Dışına Yardım Yapma Bildirimini doldurmalısınız. Bu aşamalardan sonra yardım yapabilirsiniz.

      Sil
    2. Valilikten veya dernekler masasından nasıl bir izin almalıyız.

      Sil
    3. Merhaba. Yurt dışına yardım yapmak için öncelikle yönetim kurulu karar almalısınız. Daha sonra DERBİS üzerinden Yurt Dışına Yardım Yapma Bildirimini doldurmalısınız. Bu aşamalardan sonra yardım yapabilirsiniz. O bildirimi doldurmanız izin için başvurmak anlamına gelir.

      Sil
  57. Dernek üzerine tescilli motorsiklet, yönetim kurulu kararı ile dernek çalışanına kayıtsız şartsız hibe edilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hibe edemezsiniz. O kişi dernek malını zimmetine geçirmiş olur. Hem dernek yönetimi hem de alan kişi hakkında adli süreç başlatılır.

      Sil
  58. DERNEK BANKA HESABINA GELEN İADAT ÖDEMELERİ VE BAĞIŞLARI İŞLETME DEFTERİNE İŞLEYECEKMİYİZ NASIL İŞLEYECEĞİZ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuzun cevabı için şu yazımızı okuyabilirsiniz: https://www.sivildunya.com/2021/01/dernek-gelirleri-nasl-toplanr-hangi.html

      Sil
  59. İLGİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER ŞUNU TAM ANLIYAMADIM BANKA EKSTRASI ALIP BUNLARI İŞLETME DEFTERİNE TEK TEK YAZIP KARŞILARINA BANKA YATAN DİYE DEFTERE İŞLEMELİ MİYİZ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz. Evet banka dekontlarını o şekilde tek tek işlemeniz gerekmektedir. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  60. İYİ GÜNLER DERNEĞİMİZ VAR ŞUBESİ VAR ŞUBE BEYANNAMEYİ MERKEZDEN ÖNCEMİ VERMESİ GEREKİYOR BAZI ARKADAŞLAR ŞUBELER BEYANNAMEYİ 1 AY ÖNCE VERMESİ GEREKİYOR DİYOR ŞUBELER HANGİ EVRAKLARI MERKEZE ÖNDERMELİDİR. TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şubeler genel merkezden en az 2 ay önce beyannamelerini vermelidir. İyi çalışmalar.

      Sil
  61. Kurucusu olduğum dernekten ayrılmak istiyorum. Fakat derneğin iletişim bilgilerini bulamıyorum ve muhatap da yok. Bu durumda nasıl bu üyelikten çıkarım nasıl tüm bağımı keserim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E-devletten istifa edebilirsiniz. Derneğin merkezinin bulunduğu İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünden adresi alabilirsiniz. Adresi aldıktan sonra noterden istifa edebilirsiniz.

      Sil
  62. Dernek başkansız karar alabilir mi? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dernek başkansız karar alabilir. Ancak dernek yönetim kurulu üyelerinin yarısından bir fazlası ile karar alınabilir.

      Sil
  63. Dernek adres değişikliği yapacağız. Yerimiz derneğe ait apartmanın bodrum katı. 18 daire var.bodrum katın ve apartmanın giriş kapıları birbirinden ayrı. Dernek yerini açabilmeniz için nasıl bir yol izlemek gerek.tum dairelerden imzalı izin gerekir mi.yoksa apartman kararımı gerek.bize bir yol gösterin. Bu sorun nasıl çözülür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Apartmanda bulunan daire sahiplerinden izin almanız gerekir. (Oy birliği)

      Sil
  64. FAAL OLAN BİR DERNEK BAŞKANI BAŞKA BİR YENİ KURULAN DERNEKTE BAŞKANLIK YAPABİLİRMİ

    YanıtlaSil
  65. MERHABA DERNEĞİMİZ BİR YARDIM DERNEĞİDİR MUHTAÇ OLAN BİR AİLEMİZİN FATURALARINI DERNEĞİMİZİN RESMİ BANKA HESABINDAN ÖDEYE BİLİRMİYİZ
    İNTERNET BANKACILIĞI SİSTEMİYLE.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için öncelikle yönetim kurulu kararı almalısınız. Faturasını ödeyeceğiniz kişinin muhtaç olduğuna dair bir belgeyi ve söz konusu faturaları dosyanıza ekleyin. Bu işlemlerin ardından ödemeyi yapabilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  66. Akad Çukurova23 Nisan 2023 23:15

    İyi günler.Ankarada kurulu ve İstanbul ile İzmirde birer şubeleri olan bir derneğimiz var.Derneğimizin tüzüğünde şubelerin dernek genel kuruluna 5 er asli üye ile katılacakları belirtilmektedir.Başka bir maddede aynen"Şubelere kayıtlı üyelerDernek Genel Kuruluna katılabilir,dilek ve temennilerde bulunabilirler.Ancak oy hakkına sahip değillerdir.Şube yönetim kurulları asıl üyeleri ile şube genel kurullarında seçilen beşer delege Dernek Genel Kurulunda oy hakkına sahiptir"denilmektedir.Ancak İstanbul şubesine kayıtlı bir kısım üyeler ayrıca merkez şubeye de kayıt yaptırarak merkez genel kuruluna katılıp oy kullanmak istemektedirler.Hukuka durumun tesbiti avukatlara danışıldığında çelişkili görüşler alınmıştır.Bir kısım hukukçular şubenin tüzel kişiliği olmayıp derneğin alt birimi niteliğinde bir organ olduğunu,dolayısıyla derneğin bir parçası olduğu ve hem şubeye hem merkeze üyeliğin mükerrer üyelik olacağı için geçerli olamayacağını,hem şubenin hem merkezin üyesi olarak genel kurullara katılmaları halinde her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır kuralının ihlal edilmiş olacağını,ayrıca bu kişilerin hem seçtikleri delegeleri vasıtasıyla hem de şahsen oy kullanacakları için mükerrer oy kullanmış olacaklarını,bunun haksız olduğunu ifade ile iki üyelikten birini iptalinin gerektiğini ifade etmektedirler.Bir kısım hukukçular ise yasada engelleyici bir hüküm olmadığı için istediği kadar şubeye ve merkeze üye olabilir ve hem şubenin hem de Merkezin genel kuruluna oy hakkıyla katılabilir demektedirler.
    Bu durumda hangi görüşün hukuka uygun olduğu konusunu size danışmak ihtiyacı duyuyorum.Ben bu derneğe 15 yıl başkanlık yapmış ,on yıl kadar önce gençlere bırakmış biri olarak hukuka uymak konusunda hassasım,bu sebeple gerçeği araştırıyorum.Bizi aydınlatmanızdan mutluluk duyacağız.Selam,saygı ve iyi dilekler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle sivil toplum konusunda bu kadar hassas olduğunuz için biz size teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyoruz. Sorunuza gelecek olursak:
      1- 5253 sayılı Dernekler Kanununda Dernek Şubesi (Kanundaki tam tanımı Şube) "Dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için bir derneğe bağlı olarak açılan, tüzel kişiliği olmayan ve bünyesinde organları bulunan alt birimi" olarak ifade edilmektedir. Dolayısıyla ayrı bir tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
      2-4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 69. maddesinde ise "Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır..." hükmü bulunmaktadır.
      Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri nedeniyle her üyenin bir oy hakkının bulunduğunu ve fazla üyeliklerin sonlandırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
      Ayrıca bu konuda İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin bir görüşü de bulunmaktadır ve biz de bu görüşe katılmaktayız.
      Görüşe şu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.siviltoplum.gov.tr/gorusler adresine giderek "Dernek Şubelerine Üyelik 16_11_2009" başlıklı görüşü indirebilirsiniz.
      Saygılarımızı sunar iyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  67. Derneğimize marketlerin dağıttığı içerisinde 500 TL olan 50 adet yardım kartı geldi bize bu kartların kimden geldiği ve kimlere verdiğimizin listesi var bu peki yasal olarak nasıl bir yol izlemeliyiz karar alacakmıyız veya ayni yardım makbuzumu keseceğiz her bir kart için kafamız çok karıştı tam anlamıyla kimse yeterli bir cevap veremedi yardımcı olursanız çok seviniriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapmanız gereken işlem adımlarını şöyle sıralayabiliriz:
      1-Gelen bu kartları "Ayni Yardım Alındı Belgesi" ile kabul etmelisiniz.
      2-Kartları hangi ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağına ya da dağıtıldığına ilişkin bir yönetim kurulu kararı almalısınız.
      3- Bu kartları dağıttığınız kişilere "Ayni Yardım Teslim Belgesi" ile teslim etmelisiniz.
      İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  68. PEKİ BUNLARI İŞLETME DEFTERİNE İŞLEYECEKMİYİZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşletme defterine işlemenize gerek bulunmamaktadır.

      Sil
  69. Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkürle.
    Bir derneğimiz var lokal müdürü dernek başkanı seçildi aynı zamanda hem lokal müdür hemde dernek başkanı olabilir mi dernekler kanununa baktık fakat bu konuda olur ve ya olamaz diye bir madde yok nasıl bir yol izliyebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz teşekkür ederiz. Lokal müdürü dernek başkanından seçilebilir. Herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Lokal Müdürünüzü değiştirdikten sonra Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne bildirmelisiniz. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  70. iyi günler.Şubelerin genel kurullarının merkez genel kurulundan 2 ay önce yapılarak tamamlanmış olması gerekmektedir.Aksi halde şube delegeleri merkez genel kurulunda oy kullanamayacaktır.Toplantılar büyük bir çoğunlukla ikinci tarihte nisap aranmaksızın yapılmaktadır.Buna göre bu 2 aylık süre hangi toplantılar arası için sözkonusudur?Daha başka bir ifade ile şube genel kurulunun gerçekleştirildiği tarih ile merkez için ilan edilen ve çoğunluk olmadığı için yapılamayan birinci toplantı tarihinin mi yoksa genel kurulun gerçekleştirildiği ikinci toplantının tarihinin mi arasındaki fark en az 2 ay olmalıdır?İyi dilekler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler. Dernekler Kanununun 7. Maddesinde "Şube genel kurulları olağan toplantılarını merkez genel kurulu toplantısından
      en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar." ibaresi bulunmaktadır. Bu hüküm 2. toplantı tarihini de kapsar görüşündeyiz. Yani ikinci toplantı tarihinin de genel merkez genel kurul tarihinden en az iki ay öncesi olması gerekmektedir. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  71. merhaba. yönetim kurulunda kurucu olarak gözüktüğüm dernekten e devlet yoluyla ayrılamyorum. bunun için nasıl bir yol izlemeliyim? herhangi bir işlem yapma butonu bulunmamaktadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Dernekte kurucuysanız ve dernek yönetimi daha oluşmadıysa E-Devlet üzerinden istifa edemezsiniz.
      Ayrıca dernek yönetim ya da denetim organlarına seçildiyseniz yine E-Devlet üzerinden istifa edemezsiniz.
      E-Devlet üzerinden istifa dışında da seçenekleriniz bulunmaktadır. Şu linkteki makalemizde bulunan yöntemleri kullanabilirsiniz: https://www.sivildunya.com/2020/01/dernek-uyeliginden-istifa-etmek.html
      Yazımızda bulunan ve sizin için en kolay yöntemi seçebilirsiniz.
      Sağlıcakla kalın.

      Sil
  72. Merhaba ; Yönetim kurulu olarak topluca istifa edeceğiz. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer dernek yönetim kurulu üyeliğini hiçbir yönetici istemiyorsa derneğinizi olağanüstü genel kurul toplantısına götürmeniz daha doğru olacaktır.

      Sil
  73. Sanırım eksik yazdım. Dernek Yönetim Kurulu demek istemiştim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  74. Merhaba 4 gün önce bir dernekte asistan olarak işe girdim yeni kurulmuş olan bir derneğe çok fazla bir bilgi sahibi olmadan yani baskı altındayken başkan yardımcısı üyesi oldum şimdi dernektektende iştende istifa etmek istiyorum kendilerini tanımadığım için ileride ne gibi bir sorun ile karşılaşa bilirim sorun olursa ne yapmalıyım teşekkürler

    YanıtlaSil
  75. İstifa tarihiniz itibarı ile herhangi bir sorumluluğunuz olmaz.

    YanıtlaSil
  76. Dernek Statüsü olarak Birlik Kuruluşu yapmak istedik bütün tüzüğü hazırladık fakat iki yıl oldu hala bir onay gelmedi sorduğumuzda sizin yapacağınız bir şey kalmadı Cumhurbaşkanlığında imzada bekliyor dediler birlik kurulunu 2 yıl sürer mi hiç böyle bir süreç iç
    inde olan var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef birlik kurmak uzun bir süreç. Statüyü incelemesi çok uzun sürebiliyor. Böyle bekleyen başvurular mevcut. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  77. Merhaba, öncelikle yardımlarınız için çok teşekkürler iyi ki varsınız.
    Birkaç sorum olacaktı,
    1-Yönetim Kurulu kararı alarak 6 Şubat Depremi’nden etkilenen 11 ildeki 3-6 yaş arası çocuklara 23 Nisan’da “1kitap &1Oyuncak” hediye etmek istiyoruz. Ancak bunu sosyal medya duyurusu ile istekli kişilerden, kimden geldiği listesi hazırlayarak toplamak istiyoruz.
    Kitap ve oyuncak toplama ve dağıtma ile ilgili faaliyetimizi yasal olarak bir yere bildirmemiz gerekiyor mu?
    2-İki kurucu üyeden ve sonradan üye olan bir üyeden üyelik aidatını yatırmasını hatırlatsak da aidatı alamıyoruz. Tüzüğümüzde aidat ödemeyen çıkarılır diyorsa da, ancak kibarlığımızdan üyelikten de çıkaramıyoruz… Bu durumdan diğer üyelerin itirazı yok aidatı almayabilir miyiz?
    3-Derneğimizin nakdi yardım toplama faaliyet yok. Ancak bazı kişiler kendi isteği ile banka hesabımıza şartsız bağış olarak 500 TL para yatırmak istiyor. Bu durumda kabul etmeli miyiz? Yoksa bunun için sivil topluma bildirmemiz gerekiyor mu?
    Emeklerinize sağlık, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  78. Merhaba, öncelikle teveccühünüz için çok teşekkürler siz de iyi ki varsınız. Sizin gibi sivil toplum gönüllüleri iyi ki var. Sorularınızı sırasıyla cevaplandıracak olursak:

    1-Kitap kampanyanız için Yardım Toplama İzni almanız gerekir. Türkiye geneli Ayni Yardım Toplama İzni alabilirsiniz.
    2-Aidat durumu ile ilgili olarak şunu söyleyebiliriz. Diğer üyelerin itirazı yok aidat borcuna herhangi bir yaptırım uygulamayabilirsiniz. Bu tamamen yönetim kurulunun ve diğer üyelerinizin insiyatifinde bir durum.
    3-Kişiler kendi isteği ile banka hesabınıza şartsız bağış yapabilir. Açıklamaya da bağış yazabilirler. Hesabınıza bağış yaptıkları banka dekontu da bağış makbuzu yerine geçer. Sorularınızı buradan her zaman sorabilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler...iyi çalışmalar

      Sil
    2. Rica ederim. Size de iyi çalışmalar.

      Sil

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.