DERNEK TEMSİLCİLİĞİ NEDİR? NASIL KURULUR?

Dernek temsilciliği, derneğin temsil faaliyetlerini sürdürmek üzere kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan yapılardır. Temsilcilikler derneklerin bir irtibat noktası olarak düşünülebilir. Dernek temsilcilikleri derneklerin diğer illerde veya dernek merkezinin bulunduğu ile teşkilatlanmasının kolaylıkla yapılmasını sağlar. Çünkü sadece yönetim kurulu kararı ile dernek temsilcisi görevlendirilebilir. Dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar temsilcilik açabilirler. Fakat dernek şubeleri temsilcilik açamaz.

        Temsilcilik Nasıl Açılır?

Dernek temsilciliği kurmak için öncelikle dernek yönetim kurulu şöyle bir karar almalıdır:

"Derneğimizin ............ İli ............... İlçesinde, .......................... adresinde temsilcilik açılmasına ve temsilci olarak .................... TC. Kimlik Numaralı .......................'nın görevlendirilmesine karar verilmiştir."

Yukarıdaki gibi bir yönetim kurulu kararı alındıktan sonra dernek temsilcisi olarak görevlendirilen kişi bir dilekçe ve yönetim kurulu kararının fotokopisi ile il merkezlerinde Valiliklere, ilçelerde ise kaymakamlıklara dilekçe ile başvurmalıdır. Temsilci başvuru yaptıktan sonra temsilcilik kurulmuş olur. 

Örnek Temsilcilik Dilekçesi İndirmek İçin Tıklayınız

Bu yazımızda dernek temsilcilik açma konusuna değindik ve dernek temsilciliği nasıl açılır sorusunun cevabını bulmaya çalıştık. Bu konu hakkında ve derneklerle ilgili diğer konular hakkında sorularınızı Soru-Cevap sayfamıza yazabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.


23 yorum:

  1. temsilcilik açma bildirim dilekçesi nasıl olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temsilcilik başvuru dilekçesi yazı içeriğine ve Dernek Evrak Örnekleri sayfamıza yüklenmiştir. İyi günler dilerim.

      Sil
  2. Temsilciliğe yeni bir görevli atamak için nasıl bir yol izlenmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yönetim kurulu kararı ile eski temsilcinin görevden alındığını ve yerine yeni temsilcinin atandığını isim, soy isim ve TC Kimlik numarası ile birlikte belirtmelisiniz. Yeni temsilci de bir dilekçe ve yönetim kurulu kararı ile mülki amirliğe(il merkezlerinde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar) başvurmalıdır.

      Sil
  3. TEMSİLCİLİĞİN KAPANMASI DURUMUNDA DA BİLDİRİM GEREKLİ MİDİR?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Temsilcilik kapanınca da bildirim yapmanız gerekir. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  4. Yüklediğiniz örnek dilkeçede link hata veriyor. Düzeltebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Link düzeltilmiştir. İlginiz ve uyarınız için teşekkür ederiz.

      Sil
  5. Dernek temsilciliğinin bize ne gibi faydaları vardır nelerden faydalana biliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dernek temsilciliği derneğinizin başka bir şehirde veya başka bir bölgedeki irtibat bürosu gibidir. Tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Faydası, merkezinin bulunduğu il dışında da dernek faaliyetlerinin sürdürülmesine olanak tanımasıdır.

      Sil
  6. Peki yurt dışında temsilcilik açılabilir mi,açılabiliyorsa yönetim kurulu kararı alındıktan sonra temsilci dilekçe ve yönetim kurulu kararı ile valiliğe başvurmalıdır demiştiniz o nasıl olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurt dışında temsilcilik açmanız için öncelikle hangi ülkeye temsilcilik açacaksanız o ülkenin mevzuatına bakmanız gerekir. Türkiye Cumhuriyeti mevzuatlarında yurt dışında temsilcilik açmanın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

      Sil
  7. Temsilcilik açmak için müstakil bir mekana ihtiyaç varmıdır. Örneğin bir ticari işletmenin bulunduğu, işyeri temsilcilik olarak da kullanılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temsilcilik için kullanılacak binanın ayrı olması gerekmektedir. Çünkü söz konusu ticarethane ile aynı yerde bulunması hukuki ihtilaflara neden olabilmektedir. Örneğin ticarethanenize vergi denetimine gelindiğinde aynı zamanda dernek temsilciliğine girilmiş bulunulmaktadır. Bu durum ihtilaflara ve karışıklıklara neden olabileceğinden temsilcilik binasının ayrı olması gerektiğini düşünmekteyiz.

      Sil
  8. Temsilcilik için kullanılacak binanın ayrı olması gerekmektedir. Çünkü söz konusu ticarethane ile aynı yerde bulunması hukuki ihtilaflara neden olabilmektedir. Örneğin ticarethanenize vergi denetimine gelindiğinde aynı zamanda dernek temsilciliğine girilmiş bulunulmaktadır. Bu durum ihtilaflara ve karışıklıklara neden olabileceğinden temsilcilik binasının ayrı olması gerektiğini düşünmekteyiz. İşletmenin ayrı bir girişi olması durumunda da sorun yaşanır mı.?

    YanıtlaSil
  9. Temsilcilik için temsilci ev adresini temsilcilik adresi olarak gösterebilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temsilcilik için kullanılacak binanın ayrı olması gerekmektedir. Çünkü söz konusu evinizin aynı zamanda dernek temsilciliği olması hukuki ihtilaflara neden olabilmektedir. Örneğin evinize herhangi bir yasal işlem için gelindiğinde aynı zamanda dernek temsilciliğine girilmiş bulunulmaktadır. Bu durum ihtilaflara ve karışıklıklara neden olabileceğinden temsilcilik binasının ayrı olması gerektiğini düşünmekteyiz.

      Sil
  10. Açılan temsilcilikle o ildeki yerel resmî müsabakalara katilinabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer müsabakalara tüzel kişiliği bulunan spor kulübü veya spor şirketi ile katılım isteniyorsa temsilciliğin bir tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Görüşümüz katılamayacağınız yönündedir.

      Sil
  11. bir temsilciliğe birden fazla temsilci atanabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atayabilirsiniz. Mevzuatta herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

      Sil
  12. valla çok hap bilgi tşk ederim.

    YanıtlaSil

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.