DERNEKLERDE ORGAN DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Dernekler zorunlu organlarını genel kurul toplantısı ile seçerler. Bu zorunlu organlar yönetim ve denetim kuruludur. Yönetim ve denetim kurulu üyeleri asıl ve yedek üyeler olmak üzere seçilirler. Ancak herhangi bir sebeple yönetim ve denetim kurulu üyeliklerinde değişiklikler, ayrılıklar olabilir. İşte bu durumda dernek organlarında değişiklik yapmak gerekir. Biz bu  yazımızda farklı senaryolar üzerinden dernek organlarında değişiklik durumlarını inceleyeceğiz. Bu senaryomuzda derneğimizin 5 asıl, 5 yedek yönetim kurulu üyesinden; 3 asıl, 3 yedek denetim kurulu üyesinden oluştuğunu varsayacağız.

        Dernek Yönetim Kurulu Başkanı İstifa Ederse Ne Olur?

Eğer dernek başkanı istifa ederse ya da başka bir sebeple ayrılırsa , dernek yönetim kurulu üyelerinden birisi eksilmiş olacaktır. Bu sebeple yedek yönetim kurulu üyelerinden birinci sırada olan kişi kabul ettiği taktirde asıl dernek yönetim kurulu üyeliğine getirilir. Tamamlanarak oluşan bu yeni yönetim kurulu aralarından bir başkan seçmelidir. Bu seçilecek başkan ise derneğin yeni yönetim kurulu başkanı olacak ve derneğin olağan genel kurul tarihine  kadar görev yapabilecektir.  Peki yukarıdaki organ değişikliğinin işlem sırası nasıl olmalı? Şimdi buna göz atalım. Dernek başkanı istifa ettiğinde organ değişikliği için ayrıntılı işlem sırası şöyle olmalıdır:

  • Eski dernek başkanının istifası,
  • Kalan asıl yönetim kurulu üyelerinin yedek yönetim kurulundan bir kişiyi yönetim kurulu kararı alarak asıl yönetim kurulu üyeliğine getirmesi,
  • Tamamlanan asıl yönetim kurulunun aralarından yeni bir başkan seçmesi,
  • Seçilen yeni başkan adına DERBİS şifresi kararı alınması,
  • Yeni seçilen başkanın DERBİS şifresi almak için İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne gitmesi,
  • Yeni dernek başkanı adına alınan DERBİS şifresi ile "Dernek Organ Değişiklik Bildirimi"nin yapılması.

DERBİS şifresi ile organ değişiklik bildiriminin nasıl yapıldığını izlemek için videomuza tıklayabilirsiniz.

        Diğer Dernek Yönetim Kurulu Üyelerinden Birisi  Ayrılırsa?

Eğer dernek başkan haricinde dernek asıl yönetim kurulu üyelerinden biri görevinden ayrılırsa, mevcut dernek yönetim kurulu üyeleri bir yönetim kurulu kararı alarak yedek yönetim kurulu üyelerinden bir kişiyi asıl yönetim kurulu üyeliğine seçerler ve bu durum DERBİS üzerinden mülki idare amirliğine 45 gün içerisinde bildirilir. Eğer yedek yönetim kurulu üyelerinden birisi istifa ederse bu durum bir yönetim kurulu kararı ile tespit edilir ve yine DERBİS ile bildirim yapılır. 

DERBİS şifresi ile organ değişiklik bildiriminin nasıl yapıldığını izlemek için videomuza tıklayabilirsiniz. 

      Dernek Denetim Kurulu Üyesi Görevinden Ayrılırsa?

Eğer asıl dernek denetim kurulu üyelerinden biri istifa eder veya herhangi bir sebepten dolayı görevinden ayrılırsa, dernek yönetim kurulu üyeleri tarafından bir karar alınır ve yedek denetim kurulu üyelerinden bir kişi dernek asıl denetim kurulu üyeliğine seçilir ve bu durum DERBİS üzerinden bildirilir. Yedek denetim kurulu üyeliğinden bir ayrılma olur ise bu durum yönetim kurulu kararı ile tespit edilir ve yine DERBİS üzerinden bildirim yapılır. 

DERBİS şifresi ile organ değişiklik bildiriminin nasıl yapıldığını izlemek için videomuza tıklayabilirsiniz. 

Bu yazımızda "dernek organ değişikliği nasıl yapılır, dernek başkanı istifa ederse ne olur, yönetim kurulu üyesi ayrılırsa ne olur, denetim kurulu üyeliğinden istifa edilirse ne yapılmalıdır, DERBİS yönetim kurulu değişikliği nasıl yapılır?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Bu konu ve dernekler hakkındaki diğer sorularınızı yorumlar bölümüne ve Soru-Cevap bölümüne yazabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

18 yorum:

  1. Dernek yönetim kurulu üyelerinde sayman istifa ederse yerine yedek üyeler sen değil de normal yener'den birisini arayabiliyor muyuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal üyeleri sayman yapamazsınız. Normal üyenin sayman olabilmesi için genel kurulda bu göreve seçilmiş olması gerekir.

      Sil
  2. Denetleme kurulu üyelerinden istifa edenlerin yerine yedek üyeler getirildi, ancak 3 kişilik dnt.kurulu son yedek üyeside istifa etti, gnl.krl.seçimlerinde seçilen yedek üyeler den kimse kalmadı, u durumda ne yapılır. İyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel kurul yapana kadar bu şekilde devam edebilirsiniz. Eğer denetim kurulundan bir kişi daha istifa ederse yani sayı 1'e düşerse genel kurul yapmak için karar almanız gerekmektedir. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  3. iyi akşamlar denetim kurulumuzdaki bir arkadaşımız 21.01.2022 vefat etti 25.01.2022 tarihinde(bugün) üyelikten çıkarılması ve üye kayıt defterinden kaydının silinmesi kararı aldık.ancak derbisten henüz kaydını silmedik.kaydını derbisten silip yarın ikinci bir karar alarak yerine yedek üyenin getirilmesi kararı alsak bir sakıncası olurmu?.tşk eder saygılar sunarım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de iyi akşamlar. Herhangi bir sakıncası olmaz DERBİS'ten organ değişiklik bildirimi vermeniz ve düşüm yapmanız için 45 gün süreniz bulunmakta

      Sil
  4. Dernek yönetim kurulu üyesi olan sayman ile sekreter yönetim kurulundan istifa etmeden görevlerini birbirleri ile değiştirmek istiyorlar. Bu değişiklik olabilir mi ve nasıl olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir değişiklik mümkündür. Yapılması gereken yönetim kurulu kararı almak ve DERBİS'ten bildirim yapmaktır.

      Sil
  5. Merhabalar, yönetim kurulundaki bir üye değişikliği bildirimi 45 günü geçerse cezası veya yaptırımı nedir acaba? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. 2022 yılı itibarı ile 2.356 TL'dir. Rica ederiz.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,2021 yılı genel kurulumuzu derbisten girdik ancak mülki amirlige bildirim yapmamışız,şimdi yapacağımız organ değişikliğini derbisten giremiyoruz.önceki organ değişikliği onaylanmamıştır ikazi alıyoruz.ne yapabiliriz. teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağlı bulunduğunuz İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü ile iletişime geçmelisiniz. Onaylamayı onların yapması gerekmektedir. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  8. İyi akşamlar. Derneğimizin başkanı, yedek 5 üye ve denetleme kurulundan 2 üye istifa etti. Yönetim kurulu 4 ve denetleme kurulundan 1 kişi kaldı. Bundan sonra izlememiz gereken yol nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi akşamlar. Yedekteki bir kişiyi de yönetim kurulu kararı ile asıl yönetim kurulu üyeliğine almalısınız. Ardından yeni yönetim arasından yönetim kurulu kararı ilebir başkan belirlemelisiniz. Yeni başkan adına şifre kararı almalı ve şifre ile yeni yönetimi ve başkanı DERBİS üzerinde "Organ Değişiklik Bildirimi"ni doldurmak suretiyle bildirmelisiniz. Yeni yönetimi belirlediğiniz karar tarihinden itibaren 45 gün içinde bildiriminizi yapmanız gereklidir. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  9. Merhaba,genel sekreterlik görevini yapan üyemizi yedek üyeliği getirmek ve yedek üyemizin bir tanesinde genel sekreter yapmak istiyoruz.Yönetim kurulu kararı ile bu mümkün mü

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar. Genel kurul derneğin en üst organıdır. Genel sekreterlik görevini yapan kişi derneğin genel kurulu tarafından asıl yönetim kurulu olarak seçildiği için yönetim kurulu kararı ile yedek üyeliğe alınamayacağı düşüncesindeyiz. Ancak istifa vb. sebeplerle boş kalan asıl yönetim kurulu üyeliğine yedek üyelerden görevlendirme yapılabilir.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar yönetim kurulundan 2 kişiyi denetim kuruluna denetimden 2 kişiyi de yönetim kuruluna geçirmek için nasıl yol izlemeliyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bu işlem için yeniden genel kurul toplantısı yapmalısınız. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.