dernek_isim_değiştirme

        DERNEĞİN İSMİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Bir dernek kurulduğunda bir isme sahip olmak zorundadır. Ancak dernek üyeleri çeşitli sebeplerden dolayı dernek ismini değiştirmek isteyebilir. Peki derneğin adı nasıl değiştirilir? Dernek isim değişikliği için yapılması gerekenler nelerdir? Dilerseniz şimdi bu sorunun cevabını vermeye çalışalım.

Derneklerin ismi genellikle tüzüklerinin birinci maddesi ile düzenlenir. Eğer dernek ismini değiştirmek istiyorsak derneğin tüzüğünde genellikle birinci madde ile düzenlenen isimle ilgili kısımda değişiklik yapmak gerekir. Yani tüzük değişikliği yapmak gerekir.

Dernek isim değişikliği yapılması için tüzük değişikliği yapılması gerektiğini belirtmiştik. Bu değişiklik için ise derneğin genel kurul yapması gerekmektedir. Dernek genel kurulunun yapılması için yönetim kurulu tarafından en az 15 gün önceden tüzük değişikliği gündemi ile genel kurul yapılması kararı alınır ve yapılacak genel kurulun tüm üyelere duyurulması sağlanır. Genel kurul duyurusu şu yolların bir ya da birkaçı ile yapılabilir:

  • Gazete ilanı ile,
  • İletişim numarasına sms ile,
  • Mail yolu ile,
  • Mahalli yayın araçları ile (belediye hoparlöründen anons vs.),
  • Yazılı bildirim ile.
Genel kurul günü geldiğinde tüzük değişikliği için genel kurul toplantısına dernek üyelerinin en az 3'te 2 sinin katılmış olması ve bu katılanların da en az üçte ikisi tarafından tüzük değişikliğinin kabulü gerekir. Eğer ilk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamamışsa ikinci toplantıda en az derneğin yönetim ve denetim kurullarının iki katı sayısı kadar dernek üyesinin toplantıda hazır bulunması gerekir. 

Genel kurul toplantısında yeterli çoğunluk sağlanmış ise dernek tüzüğünün birinci maddesinin değiştirilmesi oylamaya sunulur, kabul edilirse derneğin ismi değişmiş olur.

Toplantının ardından mülki idare amrliğine verilmesi gereken evraklar şunlardır:

  • Tüzük değişikliği yapıldığına dair dernek başkanı tarafından imzalanmış dilekçe,
  • Genel kurul divan tutanağı,
  • Her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış yeni tüzük,
  • Değişen maddelerin eski ve yeni halini gösterir tutanak.
Yukarıda sayılan evraklar toplantı tarihinden itibaren en az 30 gün içinde mülki idare amirliğine(il merkezlerinde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar) teslim edilmelidir. Ayrıca yapılan genel kurul toplantısı da yine toplantı tarihinden itibaren 30 gün içerisinde DERBİS (Dernekler Bilgi Sitemi) üzerinden bildirilmelidir.

        Dernek İçin Uygun İsim Nasıl Sorgulanır?

Derneğinizin yeni ismi Türkiye'de başka bir dernekte olmamalıdır. Bu karışıklığı önlemek için derneğiniz için düşündüğünüz ismin başka bir dernekte olup olmadığını sorgulamanız gerekmektedir. Bu sorgulama işlemini ise E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. 

İçişleri Bakanlığı Dernek Sorgulama sayfası için tıklayınız.

Bu yazımızda dernek adının nasıl değiştirilebileceğini anlatmaya çalıştık. Bu konu hakkındaki sorularınızı ve sivil toplum dünyası hakkındaki diğer sorularınızı Soru-Cevap sayfamıza yazabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

4 yorum:

  1. ilk sefer girdim emeği geçenlere teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz. Dernekler mevzuatı hakkındaki sorularınızı sorabilirsiniz.

      Sil
  2. kadem karabulut24 Kasım 2022 22:08

    Her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış yeni tüzük, 1-YENİ TÜZÜK DERKEN BAŞTAN AŞAĞI MI YENİLENECEK. YOKSA 1. SAYFADA DERNEK İSMİ OLAN KISIM MI.2- GENEL KURULDAN SONRA ALINDI BELGESİ VERGİ DAİRESİ BANKA HESABI V.B. BİLGİLERDE DEĞİŞTİRİLECEK Mİ BİLGİLENDİRME İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1-Sadece dernek ismi olan ksmı değiştireceksiniz ama diğer taraflar aynı kalsa bile yeni yönetim kurulu tarafından imzalanmalıdır.
      2-Alındı belgelerinin eskilerini bitene kadar kullanabilirsiniz. Ama vergi dairesindeki isminizi ve banka hesap isminizi değiştirmelisiniz.

      Sil

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.