DERNEK İSMİ NASIL SORGULANIR?
Dernekler kurulmadan önce kendilerine bir isim belirlemek durumundadır. Ancak bu isim Türkiye genelinde başka bir dernek tarafından kullanılıyor olabilir ya da bu isimde bir dernek önceden kurulmuş ve kapanmış olabilir. Böyle bir durumda dernek bu ismi kullanamaz. Aynı şekilde bir dernek isminin değiştirilmesi düşünülebilir. Yine bu durumda da kullanılacak dernek isminin sorgulanması gerekir. Çünkü Dernekler Mevzuatı gereğince Türkiye'de aynı isimde iki dernek bulunamaz. Bu nedenle derneğe bir isim vermeden önce mutlaka dernek isim sorgulaması yapmak gerekir.
Dernek isim sorgulama işlemi İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüklerince yapılabileceği gibi E-Devlet üzerinden de yapılabilir.
E-Devlet Dernek İsim Sorgulama Ekranı
E-Devlet Sistemi üzerinden dernek isim sorgulaması yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Adrese girdikten sonra sorgulamak istediğiniz dernek adını metin kutusuna girin ve güvenlik doğrulamasını yapın. Eğer girdiğiniz isimde bir dernek varsa ekranda derneğin ismi görülür. Eğer sorguladığınız isimde bir dernek yok ise ekranda "Kayıt Bulunamadı" ibaresi ile karşılaşılır.
E-Devlet üzerinden dernek isim sorgulama işleminin nasıl yapılacağına göz atmak için hazırlanan videomuzu izlemek için tıklayınız.
Bu yazımızda E-Devlet üzerinden dernek isminin nasıl sorgulanacağı konusunu ele aldık. Dernekler mevzuatı hakkındaki sorularınızı Soru-Cevap bölümüne yazabilirsiniz. Sorularınıza 24 saat içerisinde dönüş yapılmaktadır.
Sağlıcakla kalın.
dernek şubesi açmada genel kurulun yönetim kuruluna (gerekli görülen yerlerde şube açma gibi) genel bir yetki vermesi yeterli midir?
YanıtlaSilyoksa (mesela adana şubesi, ankara şubesi gibi) her bir şube için ayrı ve özel olarak yetkilendirmeyi gerektiren bir genel kurul kararına gerek var mı?
Genel bir yetki verilmesi yeterlidir Ersin Bey. Her şube açılışı için genel kurul yapmaya gerek yok. Ancak genel kuruldan yetki alan yönetim kurulu şube açmak istedikçe yeni yönetim kurulu kararı almalıdır.
Sil