DERNEKLERİN TUTMASI GEREKEN DEFTERLER HANGİLERİDİR?
Dernekler, çeşitli işlemleri için defter tutmak zorundadırlar. Bu defterler 4( dört) adettir:
- Karar Defteri,
- Üye Kayıt Defteri,
- İşletme Hesabı Defteri,
- Evrak Kayıt Defteri.
Şimdi dilerseniz derneklerin tutması gereken zorunlu defterleri tanıyalım ve dernek defter örneklerini inceleyelim.
Karar Defteri
Dernek yönetim kurulunun kararları bu deftere yazılır ve alınan kararların altı yönetim kurulu tarafından imzalanır. Karar defteri kullanılmadan önce İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüklerince ya da noter tarafından tasdik edilmelidir. Karar defteri kırtasiyelerden alınabilir. Fakat karar defterinin nasıl olması gerektiği diğer dernek defterleri gibi tebliğ ile belirlenmiştir. Tebliğe uygun karar defteri içeriği aşağıdaki gibidir. Lütfen defterlerinizin aşağıdaki formata uygun olmasına dikkat ediniz. Aksi takdirde defteriniz onaylanmayacaktır.
Üye Kayıt Defteri
Dernek üyelerinin kaydedildiği defterdir. Dernek üyeleri üye oluş tarihlerine göre bu deftere kaydedilir. Üye kayıt defterine en başta kurucu üyeler kaydedilmelidir. Üye kayıt defteri kullanılmadan önce İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüklerince ya da noter tarafından tasdik edilmelidir. Üye kayıt defteri kırtasiyelerden alınabilir. Tebliğe uygun üye kayıt defteri içeriği aşağıdaki gibidir. Lütfen defterlerinizin aşağıdaki formata uygun olmasına dikkat ediniz. Aksi takdirde defteriniz onaylanmayacaktır.
İşletme Hesabı Defteri
Dernek gelir ve giderlerinin yazıldığı defterdir. Her yıl sonunda hesap kapatılır ve dernek beyannamesine gelir ve gider işlenir. İşletme hesabı defteri kullanılmadan önce İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüklerince ya da noter tarafından tasdik edilmelidir. İşletme hesabı defteri kırtasiyelerden alınabilir. Tebliğe uygun işletme hesabı defteri içeriği aşağıdaki gibidir. Lütfen defterlerinizin aşağıdaki formata uygun olmasına dikkat ediniz. Aksi takdirde defteriniz onaylanmayacaktır.
Evrak Kayıt Defteri
Derneğe gelen ve dernek tarafından hazırlanan evrakların kaydedildiği defterdir. Derneğe gelen evraklar defterin gelen evrak sayfasına; dernek tarafından hazırlanan ve gönderilen evraklar defterin giden evrak kısmına kaydedilir. Evrak kayıt defteri kullanılmadan önce İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüklerince ya da noter tarafından tasdik edilmelidir. Evrak kayıt defteri kırtasiyelerden alınabilir. Tebliğe uygun evrak kayıt defteri içeriğini aşağıdaki gibidir. Lütfen defterlerinizin aşağıdaki formata uygun olmasına dikkat ediniz. Aksi takdirde defteriniz onaylanmayacaktır.
Leave a Comment