dernek kurmak

        DERNEK NASIL KURULUR?

        Dernek Nedir?

Dernek, bir amacın gerçekleştirilmesi için kar amacı gütmeyen kişi topluluğudur. Bu yazımızda  dernek kaç kişi ile kurulur ve  dernek nasıl kurulur  sorularının cevaplarını arayacağız.

        Dernek Kuruluşu Nasıl Yapılır?

Dernek kuruluşu fiil ehliyetine sahip yedi (7) gerçek veya tüzel kişi tarafından gerçekleştirilmelidir. Ayrıca dernek kurulumu için sadece dernek merkezi olarak kullanılacak fiziki bir mekan ve aşağıda sayacağımız dernek kuruluş evrakları gereklidir.

Dernek kurmak için gerekli belgeler şunlardır:
   

  • Dernek kuruluş bildirimi(1 adet),
  • Her sayfası dernek kurucuları tarafından imzalanmış dernek tüzüğü(1 adet),
  • Dernek merkezinin tapu kütüğünde mesken olarak geçmesi halinde kat malikleri kurulunun oy birliği ile alacağı karar/muvafakatname (1 adet). 

Kuruluş evraklarına buradan ulaşabilirsiniz. Evrak örneklerini kuracağınız derneğe göre düzenlemeniz gerekmektedir.

Yukarıdaki belgelerle birlikte dernek kurucularından biri tarafından derneğinizin merkezi il merkezi veya merkez ilçelerde ise valiliklere; ilçelerde ise kaymakamlıklara başvurulmalıdır.

Normal şartlar altında yukarıda sayılan belgeler dernek kurmak için yeterlidir. Yukarıdaki belgeler dernek merkezinin bulunduğu yer merkez ilçede veya ilin merkezinde ise yeterlidir. Dernek merkezinin yeri merkez ilçe dışında ise belgeler birer artırılarak hazırlanmalıdır.

Dernek kuruluşunda istisnai durumlarda ise şu belgeler yukarıdaki belgelere eklenmelidir:

  • Kurucular arasında yabancı dernek veya dernek ve vakıf dışında kar amacı gütmeyen kuruluşlar bulunması halinde, bu tüzel kişilerin derneklere kurucu olabilmesine dair İçişleri Bakanlığınca izin verildiğini belirten dernek kurucuları tarafından imzalanmış beyan,
  • Kurucular arasında yabancı uyruklular varsa, bunların Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olduklarını gösterir belgelerin fotokopileri,
  • Dernek kurucuları arasında tüzel kişiliklerin bulunması halinde; bu tüzel kişilerin unvanı, yerleşim yeri ve kuruluş belgesi ile tüzel kişiliklerin organları tarafından yetkilendirilen gerçek kişi de belirtilmek kaydıyla bu konuda alınmış kararın fotokopisi,
  • Çocuk derneklerine tüzel kişiler kurucu veya üye olamazlar, Ayrıca, çocuk derneklerinde kuruluş bildirimine, kurucu çocukların yasal temsilcilerinin izni eklenir.

Eğer siz de "Dernek Kurmak İstiyorum" diyorsanız bu yazımıza ve sitemize göz atabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.





Kaynak:www.siviltoplum.gov.tr
             www.mevzuat.gov.tr


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.