DERNEK GELİRLERİ NASIL TOPLANIR? HANGİ BELGELER KULLANILIR?

Dernekler varlıklarını sürdürebilmek ve temel giderlerini karşılayabilmek için gelire ihtiyaç duyarlar. Eğer bir derneğin bünyesinde bir iktisadi işletme veya şirket yoksa derneğin ana gelir kaynakları bağış ve dernek üye aidatlarıdır.

Peki bağış ve üye aidatları nasıl alınmalıdır? Hangi dernek yetkilileri bu gelirleri toplayabilirler? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. 

        Dernek Bağış ve Aidatları Hangi Belgelerle Alınmalıdır?

Derneklere yapılan nakit bağışlar ve ödenen üye aidatları 2 tür belge ile kabul edilebilir. Bunlar dernek gelirleri alındı belgesi ve derneğin banka hesabına para yatırıldığını gösteren banka dekontudur.

Dernek gelirleri alındı belgesi yönetim kurulu kararı ile bir matbaaya derneğe özel olarak bastırılır. Derneğe bağış yapan veya üye aidatını ödeyen kişiye bir nüshası verilir. Alınan bağış veya aidat dernek işletme hesabı defterine en geç 10 gün içerisinde gelir olarak kaydedilir.

Derneğin hesabına yatan bağış ve aidatların dekontları da alındı belgesi yerine geçer. Bağışlarını veya üyelik aidatlarını banka aracılığı ile yapan kişiler için tekrardan alındı belgesi düzenlenmesine gerek yoktur.

        Dernek Bağış ve Aidatlarını Almaya Kimler Yetkilidir?

Dernek bağış ve aidatlarını yönetim kurulu asıl üyeleri kabul etmeye otomatik olarak yetkilidir. Eğer yönetim kurulu üyeleri dışında bir kişi bu işlemleri yapacak ise bunun için o kişiye bir yıllığına yetki veren bir yönetim kurulu kararı alınmalı ve gelirleri toplayacak kişiye DERBİS üzerinden yetki belgesi oluşturulmalıdır. Oluşturulan yetki belgesi dernek yönetim kurulu başkanı tarafından imzalanmalı ve dernek mührü ile mühürlenmelidir. Düzenlenecek olan bu yetki belgesinin de süresi bir yıllık olmalıdır. Eğer bu kişi diğer yıl için de yetkili olacak ise yeniden yönetim kurulu kararı alınmalı ve tekrar yetki belgesi düzenlenmelidir.

Dernekler mevzuatı hakkında yazılarımıza devam edeceğiz. Bilgi edinmek istediğiniz konular hakkında yorum kısmına ya da soru-cevap bölümüne yazabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap vermeye çalışıyoruz. Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.