derbis üye silme

        DERBİSTEN ÜYE KAYDI NASIL SİLİNİR?


Bilindiği üzere DERBİS yani Dernekler Bilgi Sistemi, derneklerin üyelerinin kaydedildiği ve derneklerin bildirimlerini mülki idare amirliğine yapmalarını sağlayan kullanışlı bir sistemdir. Bir önceki yazımızda DERBİS üzerinden üye kaydının nasıl yapılacağından bahsetmiştik. Önceki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda ise DERBİS üye kaydı silme konusunu ele alacağız.

        DERBİS Üye Kaydı Silme

DERBİS üzerinden üye kaydının silinmesini gerektirecek birçok sebep olabilir. Dernek üyesi istifa etmiş olabilir, vefat durumu olabilir, dernek tüzüğünde yazılan kurallara uyulmadığı için kişinin dernek üyeliği sonlandırılabilir ya da dernek üyesi sonradan dernek üyeliği için gerekli şartları kaybetmiş olabilir. Şimdi aşama aşama DERBİS üye kaydının nasıl pasif duruma getirileceğine bakalım:

  1. DERBİS şifre ve parolası ile sisteme giriş yapılır.
  2. Dernek İşlemleri-->Üyelik İşlemleri butonuna basılır.
  3. Üye listesinden çıkarmak istenilen kişinin solunda bulunan Düzenle (Güncelle) butonuna basılır.
  4. Üyeliğin Sonlandırılması bölümünden kişinin üyeliği "Pasif " durumuna getirilir.
  5. Kişinin dernekten çıkma sebebi (pasif olma nedeni)seçilir.(Çıkma-Çıkarılma-Kendiliğinden)
  6. Kişinin dernekten çıkma (pasif olma) tarihi girilir.
  7. Kaydet tuşuna basılır.

DERBİS üzerinden üye kaydının nasıl silindiğini izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

        Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri Nasıl Silinir?

Eğer DERBİS'ten pasife almak istediğiniz kişi yönetim veya denetim kurulu üyesi ise öncelikle bu kişiler için organ değişiklik bildirimi vermelisiniz. Organ değişiklik bildirimi vererek bu kişilerin yönetim ve denetim kurulu üyeliklerini sona erdirmiş olursunuz. Bu işlemden sonra yukarıdaki adımları takip ederek kişinin üyelik kaydını silebilirsiniz. Organ değişiklik bildiriminin nasıl verildiğini izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazımızda DERBİS üzerinden dernek üyeliğini pasife alma, bir diğer deyişle DERBİS üye çıkarma işleminin nasıl yapıldığı konusuna değindik. Dernekler hakkındaki sorularınızı Soru-Cevap bölümüne yazabilirsiniz. 

Sağlıcakla kalın.


21 yorum:

  1. merhabalar kolay gelsin
    normal üye çıkışını yapabiliyoruz ama denetim kurulundaki yada yönetim kurulu yedek üeye çıkışını yapamıyurz. bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederim. Yönetim ya da denetim kurulu üyelerini çıkarabilmek için öncelikli olarak organ değişiklik bildirimi vermeli ve bu kişileri önce görevlerinden düşürmelisiniz. Daha sonra bu yöntemle üyelikten de çıkarabilirsiniz. Organ değişikliğinin nasıl gerçekleştiği şu videoda mevcuttur: https://www.youtube.com/watch?v=IAjPcz9j1Gk İyi çalışmalar dilerim.

      Sil
  2. dernek üyeliğinde (pasif) olunduktan sonra tamamen silinmesi olurmu hiç bir kayıt istemesem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistemde pasif görünür ama silinmez. Eğer derneğe üye oldu iseniz dernek sizi sisteme kaydetmek zorundadır.

      Sil
  3. Merhaba kurucu üyeleri pasif hale getiremiyorum. Nasıl yapabilirz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kurucu üyeler herhangi bir organa seçildi ise öncelikle karar alıp organ değişiklik bildirimi vermelisiniz. Bu işlemden sonra kişileri pasif hale getirebilirsiniz. Bu linkten organ değişikliğinin nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz. https://www.youtube.com/watch?v=IAjPcz9j1Gk

      Sil
  4. merhabalar, bazı üyelerde üyelik sonlandırma bölmesi çıkmıyor bazılarında çıkıyor bunun sebebi veya çözümü nedir? şimdiden çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Bu durumun iki sebebi olabilir.
      -1.Sebebi:Bu kişiler organlarda seçili olabilirler. Bu yüzden bu kişileri önce organ değişiklik bildirimi ile organlardaki üyeliklerinin sonlandırılması gerekir. Organ değişikliğinin nasıl yapılacağına göz atmak için şu yazımızı okuyabilirsiniz: https://www.sivildunya.com/2021/03/derneklerde-organ-degisikligi.html
      -2.Sebebi ise bu silemediğiniz üyeler çok eski üyeleriniz olabilir. DERBİS'e ilk girildiğinde bilgileri düzgün girilmeyen, TC kimlik nosu hatalı veya giriş karar tarih ve sayısı girilmeyen üyeler çıkış işlemlerinde sıkıntı çıkarabilir. Bu yüzden öncelikle bu kişilerin üyelik giriş bilgilerini düzgün olarak güncelledikten sonra üyelikten çıkarmayı deneyebilirsiniz.
      İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  5. İstifa eden üye aynı derneğe tekrar üye olabilirmi olur sa nekadar zaman geçmesi gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstifa eden üye aynı derneğe tekrar üye olabilir. Derneğin tüzüğünde süre ile ilgili bir hüküm yoksa süre sınırı olmaksızın tekrar aynı derneğe üye olunabilr.

      Sil
  6. vefat eden birinin üyeliğini pasif hale getiricez ama hangi secenegi secmeliyiz kendiliğinden çıkma çıkarma hangisi secilmeli birde bunun için yönetim kararı alınmalımı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendiliğinden çıkma seçeneğini seçmelisiniz. Yönetim kurulu kararı almanız gerekir.

      Sil
    2. Tesekkurler

      Sil
  7. dernekten pasif duruma gelmiş birinin yerine, yedek üyelerimizi asil duruma getiremiyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle pasif olan kişiyi üyelikten çıkarmak ve yerine yedek üyeyi getirmek istiyorsanız bir yönetim kurulu kararı almalısınız. Sonrasında DERBİS üzerinden dernek organlarında değişiklik bildirimini doldurarak istediğiniz durumu gerçekleştirebilirsiniz. Şu yazımızdan organ değişikliğinin nasıl yapıldığına bakabilirsiniz. https://www.sivildunya.com/2021/03/derneklerde-organ-degisikligi.html.

      Sil
  8. merhabalar derbisten kişiyi pasife alınca e devletten üyeliği silinir mi

    YanıtlaSil
  9. Üyeliği pasif olarak gözükür.

    YanıtlaSil
  10. Derneğimize kayıtlı olan bir kaç üyemiz, Derbis sisteminde sorgulama yaptığımda hem aktif hemde pasif üyeliğinde gözüküyor bu konuda ne yapmamız gerekiyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Dernek üyeliğinden çıkmak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Dernek üyeliğinizden ayrılmak istiyorsanız şu yazımızdaki yolları takip edebilirsiniz. https://www.sivildunya.com/2020/01/dernek-uyeliginden-istifa-etmek.html

      Sil

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.