zayi belgesi

        DERNEK ZAYİ BELGESİ NEDİR? NASIL ALINIR?

Dernek işlemleri kuruluşundan itibaren birçok evrakla yapılmaktadır. Bu evraklar derneklerin kayıtlarında bulunması ve titizlikle muhafaza edilmesi gerekir. Çünkü derneklerin hesap verebilirliği tuttuğu kayıtlara ve belgelere bağlıdır. Peki bu belgeler nelerdir? 

Örneğin dernek defterleri, dernek alındı belgeler, gider makbuzları, genel kurul evrakları, üye başvuru formları, faturalı vb. evrak ve kayıtları bu belgelere örnek verilebilir. Ancak bu belgelerden bir veya birkaçı kaybolur ya da mücbir bir sebepten dolayı kullanılamaz hale gelirse ne yapılmalıdır?

Yukarıda sayılan belge ve kayıtlar dernekler için önemlidir. Çünkü dernekler bu belgeler ile işlem yaparlar ve bu belgelerle denetlenirler. Eğer bu belgeler denetim esnasında denetim görevlilerine sunulamazsa Dernekler Kanunu'nun 32/k maddesine göre dernek yetkilileri adli cezalar ile karşılaşmaktadır. Peki bu belgeler mücbir sebeplerle(yangın, taşınma, çalınma, su baskını vb.  kaybolmuş ya da kullanılamaz hale gelmiş ise ne yapılmalıdır?

İşte böyle durumlarda dernek yöneticileri zayi belgesi almalı ve evraklarının mücbir sebeple kullanılamaz hale gediğini veya kaybolduğunu kanıtlamalıdır. Eğer zayi belgesi alınmazsa denetimler esnasında sunulamayan belgelerden dolayı dernek yöneticileri adli cezalarla karşılaşacaktır.

        Zayi Belgesi Nasıl Alınır?

Dernek zayi belgesi almak için öncelikle bir yönetim kurulu kararı alınmalı ve hangi belgenin neden dolayı kaybolduğu belirtilmelidir. Örnek Zayi Belgesi Kararı İçin Tıklayınız.

Eğer dernek karar defteri de kayboldu ise bu işlem tutanak ile yapılmalıdır. Tutanak tutulduktan veya karar alındıktan sonra evrakın kayboluşu ile ilgili varsa kanıtlayıcı belgeler(polis tutanağı, itfaiye tutanağı vb.) de eklenmelidir. Ardından bu belgeler ile birlikte dernek merkezinin bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile müracaat edilerek dava açılmalıdır. Mahkemeye müracaat süresi belgelerin kaybolmasının fark edilmesinden itibaren 15 gündür. Bu süreye muhakkak suretle dikkat edilmeli ve vakit kaybetmeden mahkemeye başvurulmalıdır. Daha sonra süreç ile ilgili olarak bir mahkeme kararı verilecektir. Zayi Belgesi Dilekçe Örneği İçin Tıklayınız.

Bu yazımızda "Zayi Belgesi Nedir?", "Zayi Belgesi Nasıl Alınır?" sorularına cevap aramaya çalıştık. Zayi belgesi alma  hakkında ve dernekler mevzuatı hakkındaki tüm sorularınızı Soru-Cevap sayfamıza yazabilirsiniz. Sorularınız 24 saat içerisinde cevaplanacaktır.

Sağlıcakla kalın.



Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.