Dernek üyeliği

        BİR DERNEĞE NASIL ÜYE OLUNUR?


İnsanlar bir amacı gerçekleştirebileceği insanlarla bir araya gelmek veya sosyalleşmek amacı ile bir derneğe üye olmak isteyebilir. Peki bir kişinin dernek üyelik süreci nasıl gerçekleşir? Buyurun derneğe üye olma sürecini beraber inceleyelim.


        Dernek Üyelik Başvurusu

Eğer bir kişi bir derneğe üye olmak istiyorsa öncelikle o derneğin amaçları hakkında fikir edinmelidir. Ardından dernek başkanlığına şöyle bir dilekçe ile başvurmalıdır:

    "    ........................ Derneği Başkanlığına
    Derneğinize üye olmak istiyorum. Üyelik talebim hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.


                                                    Ad Soyad
                                                        İmza            "

        Dernek Üyeliğine Kabul

Kişi, dilekçesi ile derneğe üye olmak için başvurduktan sonra dernek yönetim kurulu 30 gün içerisinde kişinin üyeliğe kabul edildiğine veya reddedildiğine dair bir karar alır. Eğer kişi dernek üyeliğine kabul edilirse kişi dernek tarafından üye kayıt defterine ve DERBİS (Dernekler Bilgi Sitemi)'e kayıt edilir. Üyeliğe kabul edilen kişilerin DERBİS'e 45 (kırk beş) gün içerisinde kaydedilmesi zorunludur. Ayrıca kişiye üyeliğe kabul edildiğine dair yazılı bir bildirim yapılır.


        Dernek Üyelik Başvurusunun Reddi

Derneklere yapılan üyelik başvurularını dernek yönetim kurulu  kabul etmek zorunda değildir. Eğer dernek yönetim kurulu kişinin üyeliğini kabul etmiyorsa yine kişinin başvurusundan itibaren 30 gün içerisinde üyeliğin kabul edilmediğine dair bir yönetim kurulu kararı alır. Ayrıca başvuru sahibine üyeliğinin kabul edilmediğine dair yazılı bir bildirim yapılmalıdır.

  

        Üyelik Başvurusu Kabul Edilmeyen Kişi Ne Yapabilir?

Üyelik başvurusu reddedilen kişi derneğe üyelik başvurusunu derneğin genel kurul toplantısında yineleyebilir. Eğer genel kurul toplantısında bulunan  dernek üyelerinin yarısından bir fazlası kişinin üyeliğini kabul ederse üyelik gerçekleşir ve kişinin kayıt işlemleri yönetim kurulu tarafından yapılır. Fakat genel kurul tarafından  da kişinin dernek üyeliği kabul edilmemişse kişi dernek üyesi olamaz.


1 yorum:

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.