DERNEK TAŞINMAZ (GAYRİMENKUL) ALIMI NASIL YAPILIR?

Dernekler, ihtiyaç duydukları gayrimenkulleri(ev, arsa, bina, dükkan vb.) satın alabilmektedirler. Fakat bu durumun belirli şartları ve prosedürleri bulunmaktadır. Bu yazımızda dernek nasıl gayrimenkul (taşınmaz) alabilir, dernek gayrimenkul (taşınmaz) alırken hangi evraklar gereklidir sorularının cevabını vermeye çalışacağız.

        Gayrimenkul Alımı İçin Karar Nasıl Alınmalıdır?

Derneklerin gayrimenkul alımı yapabilmesi için öncelikle dernek genel kurulunda şöyle bir karar alınmalıdır:

"Derneğimiz genel kurulunda derneğimiz için gayrimenkul alım işlemlerinde yönetim kurulunun yetkili kılınmasına karar verilmiştir."

Yukarıda alınan genel kurul kararı ile dernek genel kurulu taşınmaz alımı için yönetim kuruluna yetki vermiş olur. Daha sonra derneğin yönetim kurulu şöyle bir karar almalıdır:

"Derneğimizin ............. tarihli genel kurulunda alınan kararı ile taşınmaz (gayrimenkul) alınması konusunda dernek yönetim kurulumuza yetki verilmiştir. Derneğimiz için .......... ada, ........... parsel ve ................. paftada bulunan yerin alınmasına ve satın alma işlemleri için ................... TC. Kimlik Numaralı ...........................'nın yetkili kılınmasına karar verilmiştir."

Görüldüğü gibi dernek taşınmaz alımı için öncelikle genel kurul kararı, ardından yönetim kurulu kararı alınmalıdır. Yönetim kurulu kararında ise alınacak yerin ada, parsel ve pafta bilgileri muhakkak belirtilmelidir.

Genel kurul kararı ve yönetim kurulu kararı alındıktan sonra ilgili dernek yetkilisi genel kurul tutanağı ve yönetim kurulu karar defteri ile giderek satın alma işlemini yapar, tapu müdürlüğüne tescil başvurusunu gerçekleştirir. Böylece dernek gayrimenkulü alınmış ve tapu kaydı yapılmış olur.

        Dernek Taşınmaz Bildirimi Mutlaka Yapılmalıdır!

Satın alınan dernek taşınmazının (gayrimenkul) tapu tescili yapıldıktan sonra 30 gün içinde DERBİS üzerinden mülki idare amirliğine bildirilmesi gerekir. Eğer bu bildirim yapılmaz ise dernek hakkında idari işlem uygulanmaktadır.

DERBİS üzerinden taşınmaz bildiriminin nasıl yapılacağını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazımızda dernek taşınmaz alımı konusuna değindik. Bu konu hakkında  ve dernekler hakkındaki diğer konular hakkındaki sorularınızı Soru-Cevap sayfamıza yazabilirsiniz. Bir diğer konuda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.