DERNEKLER YURT DIŞINDAN NASIL YARDIM ALABİLİR?

Derneklerin ana gelir kaynakları bağış ve dernek üye aidatlarıdır. Ancak derneklerin bağış alabileceği kişiler sadece yurt içinde bulunan kişiler değildir. Dernekler yurt dışında bulunan kişi ve kuruluşlardan da bağış kabul edebilir. Fakat dernekler yurt dışından bağış veya yardım aldığında çok önemli bir prosedürü yerine getirmelidir.

Eğer bir dernek yurt dışından banka hesabına yardım veya bağış aldığında, dernek hesabına yatan para kullanılmadan önce muhakkak surette bildirim yapılmalıdır. Bu bildirimin adı "Yurt Dışından Yardım Alma Bildirimi"dir.

        Yurt Dışından Yardım Alma Bildirimi Nasıl Verilir?

Dernekler için yurt dışından yardım alma bildirimi yapılmadan önce dernek yönetim kurulu tarafından yurt dışından ne kadar yardım-bağış geldiği ile ilgili bir karar alınır. Bu karara istinaden DERBİS (Dernekler Bilgi Sistemi) aracılığı ile mülki idare amirliğine bildirim yapılır. Eğer yurt dışından dernek hesabına yatırılan bu bağış bildirilmezse, dernek başkanı hakkında adli işlem yapılabilecektir. Bu yüzden derneklerin yurt dışından yardım alması durumunda, hesaba yatan para kullanılmadan bu bildirim yapılmalıdır.
DERBİS üzerinden yurt dışından yardım alma bildiriminin nasıl verileceğini izlemek için videoya tıklayabilirsiniz. 

Bu yazımızda derneklerin yurt dışından nasıl yardım alabileceği ve bu yardımı nasıl bildireceği konularından bahsettik. Dernekler mevzuatı hakkındaki sorularınızı Soru-Cevap bölümüne yazabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.