Benzer siyasi görüşteki insanların ülke yönetiminde söz sahibi olabilmek için kurduğu organizasyona siyasi parti adı verilir. Ülke siyasi partide bulunan kadrolar aracılığı ile yönetilir ve ülkeyi yönetmek isteyen benzer görüşteki insanlar siyasi partilerinin çatıları altında seçime girerek yönetme gücünü ellerine alır.

Peki bir siyasi parti nasıl kurulur? Kuruluşunda ne gibi evraklar düzenlenir? Başvurular nereye yapılır? İşte bu yazımızda bu soruları cevaplayacağız.


        Partilerin Kurulması

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 8.maddesine göre bir siyasi partinin kuruluş aşamaları şunlardır:

  1. Siyasi partiler siyasi partiye üye olma yeterliliğine sahip en az 30 üye ile kurulur.
  2. Siyasi partilerin genel merkezi Ankara'da bulunur.
  3. Siyasi partiler, aşağıda belirtilen bildiri ve belgelerin, İçişleri Bakanlığına verilmesiyle tüzelkişilik kazanırlar. Bildiride, kurulacak partinin adı, genel merkez adresi, kurucuların adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, öğrenim durumları, meslek veya sanatlarıyla ikametgah adreslerinin belirtilmesi ve bu bildirinin bütün kurucular tarafından imzalanması ve bildiriye beşer adet olmak üzere kurucuların nüfus kayıt örnekleri, adli sicil belgeleri ve kurucuların ayrı ayrı düzenledikleri siyasi parti kurucusu olabilme şartlarını taşıdıklarını belirten imzalı beyannameler ile kurucular tarafından imzalanmış parti tüzüğü ve programının eklenmesi şarttır.
  4. Bilgi ve belgelerin alındığı anda, İçişleri Bakanlığınca bir alındı belgesi verilir.
  5. İçişleri Bakanlığı, kuruluş bildirisi ve alındı belgesinin onaylı birer örneği ile bildiri eklerinin birer takımını üç gün içinde Cumhuriyet Başsavcılığı ile Anayasa Mahkemesine gönderir. 

Bu yazımız ile demokrasimizin vazgeçilmez unsuru olan siyasi partiler hakkında bir giriş yapmış olduk. Bundan sonraki yazılarımızda partilerin diğer işlemleri ve siyasi partiler mevzuatı hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz.

Siyasi partiler hakkındaki sorularınız için web sitemizde bulunan Soru-Cevap bölümünün yorum kısmını kullanabilirsiniz.



Kaynak:www.mevzauat.gov.tr

2 yorum:

  1. Merhaba siyasi parti kurulduktan sonra yapmamız gereken işlemler nelerdir?

    YanıtlaSil
  2. Dijital deneyiminizi telefonda zararlı siteleri engelleme ile koruyun. Güvenli bir çevrimiçi ortam oluşturmak için yerleşik özelliklerden veya üçüncü taraf uygulamalardan yararlanın.

    YanıtlaSil

Sorularınızı buradan sorabilirsiniz!

Blogger tarafından desteklenmektedir.